VESTI
     
 
IndustriAll Evropa tahteva hitne mere na zaštiti standarda radnika. Nove energetske strategije u zaštiti industrijskih kapaciteta i radnika Evrope.
Evropska industrija u krizi, neophodne nove energetske strategije




Sreda 30 novembar 2022

Radnici u Evropi se suočavaju sa eskalirajućom socijalnom krizom. Naše industrije se suočavaju sa egzistencijalnom krizom, a klimatski sat otkucava. Članovi Izvršnog komiteta IndustriAll Europe održali su danas na sastanku u Briselu intenzivnu debatu o krizi cena energije i troškova života i stanju evropske industrije.

Čuo se glasan poziv na hitnu akciju po pitanju cena energije i asertivnu evropsku industrijsku politiku, kao i solidarnost unutar i između zemalja u Evropi. Industrija jeste i ostaje okosnica naše privrede. Zeleni dogovor se može realizovati samo ako ga podržavaju održive industrije.

Sindikati su duboko zabrinuti zbog društvenih uticaja krize i napada na životni standard. Radnici u našim industrijama su dvostruko pogođeni: prvo, kao građani koji pate od visoke inflacije i ogromnih troškova života, a drugo kao radnici koji vide svoj posao u opasnosti. Sa kompanijama koje pate od ekstremnih troškova energije i već se dešavaju selidbe, pretnja deindustrijalizacije je prisutna i stvarna.

IndustriAll Europe i njene podružnice stoga zahtevaju kratkoročne krizne mere za zaštitu radnih mesta i podršku industriji. Javna sredstva moraju biti povezana sa društvenom uslovljenošću da bi se garantovala radna mesta i uslovi rada.

IndustriAll Europe zahteva jačanje kolektivnog pregovaranja jer je ključno za postizanje dobrih plata i radnih uslova.

Za budućnost, Evropi je potrebna nova energetska strategija. Ova strategija mora da se pozabavi neuspehom energetskog tržišta i trenutnim energetskim zavisnostima. Dok će elektrifikacija povećati ukupnu potražnju za energijom, snabdevanje čistom energijom i energetska efikasnost moraju se drastično povećati. Evropa mora biti u mogućnosti da se osloni na pristupačno, ekološki prihvatljivo i autonomno snabdevanje energijom u budućnosti.

Ono što je najvažnije, nijednoj kompaniji ne bi trebalo dozvoliti da profitira od krize! Neverovatni profiti moraju biti vraćeni i uloženi u transformaciju naših industrija obezbeđujući pravednu tranziciju.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"