VESTI
     
 
IndustriAll Evropa i IndustriAlll Global organizovali radionicu o budućnosti industrije tekstila, odeće, kože i obuće u jugoistočnoj Evropi. Kako to izgleda u Srbiji, govorili poslodavci, sindikati i predstavnici vlasti.
Ima li industrija tekstila, odeće, kože i obuće budućnost u Srbiji?




Beograd, 08.12.2022.

Decenijsko zalaganje IndustriAll Evropa i IndustriAll Global su rezultirali organizovanjem radionice „ Budućnost industrije tekstila, odeće, kože i obuće u jugoistočnoj Evropi.“ Radionica je održana u Beogradu.

Identične radionice su održane u većini zemalja JIE tamo gde imamo sindikalne članice IndustriAll Evropa i IndustriAll Globala. Predstavnici sindikatra „Nezavisnost“, Industrijskog sindikata Srbije, Privredne komore Srbije, Unije poslodavaca Srbije, predstabici klastera u textilu kao i gosti iz Evrope su sveobuhvatno izložili probleme, viđenja ali i otvorili vrata budućnosti ovih sektora u kojima ima problema, koji zahtevaju sinergiju svih prisutnih na radionici.

Dosadašnje pojedinačne aktivnosti su dale nedovoljno dobre i primenjive rezultate ali su iznete ideje bazirane na iskustvima evropskih poslodavaca i sindikata i strategijama koje su tamo razvijene i primenjivane. Pokazana je dobra volja i zainteresovanost da se stvari poboljšaju a dragocena izlaganja su imali Ane Mari Moro IndustriAll Global , Jirki raina industriAll Evropa i, Dirk Vantighem Euratex.



Značajan doprinos su dali i domaći predstavnici poslodavaca prisutnih sindikata, iskazana su pojedinačna očekivanja i date smernice pojedinačnijh i zajedničkih aktivnosti usamerene ka zajedničkom cilju a to je obezbeđivanje uslova za budućnost sektora industrije tekstila, kože i obuće Srbije.

Ta budućnost znači opstanak i razvoj 1.900 postojećih firmi iz tog sektora, 60.000 radnih mesta, što je 12,2% ukupnpog izvoza Srbije od čega 80% na tržištu EU, Rusije i Turske.

Sve ovo ukazuje da budućnosti ima a odgovornost za to su preuzeli učesnici radionice.



 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"