VESTI
     
 
Evropski parlament razmatra poziciju radničkih veća u novonastalim okolnostima, krize, rata i ugroženosti pozicija radnika širom Evrope.
Evropski parlament za ojačanje Evropskih radničkih veća




Brisel, decembar 2022

Odbor Evropskog parlamenta za zapošljavanje i socijalna pitanja poslao je danas jasan signal Evropskoj komisiji: sada je potrebna akcija da se ojačaju prava evropskih radničkih saveta. Pod vođstvom Denisa Radtkea, poslanika EP (člana grupe EPP i nemačkog sindikata IG BCE), Komitet Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj u kojem se pohvaljuje 1.200 postojećih Evropskih saveta radnika – što je veliko dostignuće EU – uz uvažavanje mnogih nedostataka koji traju decenijama nakon usvajanja prve Direktive ERV (1994). Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili da Komisija podnese revidirani predlog Direktive ERV do 31. januara 2024.

Očekuje se da će izveštaj Evropskog parlamenta biti predstavljen na usvajanju na plenarnom sastanku Evropskog parlamenta koji je planiran za 16. januar 2023. On uključuje preporuke koje imaju za cilj da obezbede blagovremeno i efikasno informisanje i konsultacije predstavnika evropskih zaposlenih o strateškim korporativnim odlukama transnacionalne prirode . Kako bi se osiguralo da multinacionalne kompanije poštuju prava evropskih radničkih odbora i da budu izvršna pred sudovima, on takođe navodi preporuke za poboljšanje kazni i obezbeđivanje pristupa ERV pravdi.

Usvajanje izveštaja od strane poslanika znači da oni daju svoj glas zahtevima koje ceo evropski sindikalni pokret iznosi godinama: da transnacionalni socijalni dijalog postane stvarnost i ojača i ojača prava ERV.

Sindikati i članovi ERV-a vode kampanju širom Evrope da kažu dovoljno da su ERV prekasno informisani, premalo i bez šanse da utiču na odluke menadžmenta pre nego što se one donesu.

Luc Triangle, generalni sekretar industriAll Europe, rekao je:

„Neće biti rešenja za trenutnu krizu, pravedne tranzicije, niti pravedne i inkluzivne transformacije naših industrija bez punog uključivanja radnika. Nijedna odluka kompanije koja utiče na budućnost radnika evropske industrije ne može se doneti a da oni ne kažu:

„Ništa o nama bez nas“.

Pozdravljamo podršku poslanika Evropskog parlamenta da osiguramo dugo očekivano poboljšanje prava ERV. Promene i izazovi na radnom mestu ometaju industrije i radna mesta miliona evropskih radnika i dužnost je kreatora politike EU da to ispune, SADA!


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"