VESTI
     
 
Radnička solidarnost sa radnicima u Mađarskoj čeličani ISD Dunaferr Steel. Suspendovan Kolektivni ugovor nakon otpuštanja sindikalnih čelnika. Četiri hiljade radnih mesta pod znakom pitanja.
Solidarnost evropskih čeličana u zaštiti radnika ISD Dunaferr Steel




Evropske čeličane pozivaju EU i mađarsku vladu da odmah istraže poslovno ponašanje i nepoštivanje prava radnika u ISD Dunaferr, sa 4000 radnih mesta koja su u pitanju.

„Radnici čelika širom Evrope okupili su se kako bi se solidarizirali sa svojim drugovima u ISD Dunaferr. Nastavićemo da pozivamo na akciju i na nacionalnom i na evropskom nivou kako bismo zaštitili hiljade radnih mesta povezanih sa čeličanom, i insistiramo da se sindikati i prava radnika moraju poštovati.''

Mađarski radnici u čeličani ISD Dunaferr suočeni su sa neizvesnom budućnošću jer kompanija funkcioniše van nacionalnih zakonskih propisa. Štaviše, kritična nestašica sirovina i tekuća energetska kriza prete zatvaranjem druge visoke peći, što bi zaustavilo proizvodnju. Sa 4.000 radnih mesta u pitanju, zatvaranje fabrike bi bilo katastrofalno za građane Dunaujvarosa.

Energetska i sirovinska kriza utiču na ceo evropski sektor čelika i industriju. Cela Evropa insistira da je u vremenima krize kvalitetan socijalni dijalog od vitalnog značaja. Ovo, međutim, ostaje nemoguće u ISD Dunaferr-u, s obzirom da je kompanija jednostrano odlučila da suspenduje važeći kolektivni ugovor 2020. godine, a sindikatima je odbijen pristup sajtu čak i nakon što su dobili tužbu za osiguranje pristupa. Ovaj užasan tretman sindikalnih predstavnika u ISD Dunaferr nije novost, a industriAll Europe je ranije izveštavala o neopravdanim otpuštanjima tamošnjih sindikalnih predstavnika.

Judith Kirton-Darling, zamenica generalnog sekretara u industriAll Europe rekla je: „Radnici u ISD Dunaferr se suočavaju sa neizvesnom budućnošću i sindikatima je potreban pristup sajtu i relevantnim informacijama sada! Očigledno je da kompanija ne funkcioniše i očekujemo da će se mađarska vlada odmah uključiti. Ceo grad se oslanja na lokaciju i nećemo prihvatiti njeno zatvaranje, posebno kada se i sami radnici suočavaju sa krizom energije i troškova života.''



IndustriAll Europe je pisao evropskim komesarima za industriju i zapošljavanje, tražeći hitnu istragu EU, ističući stratešku prirodu evropskog sektora čelika usred izveštaja da bi druga visoka peć mogla biti zatvorena. U pismu se takođe ističe nedostatak poštovanja prava radnika EU na informacije i konsultacije. Stalnom predstavništvu Mađarske pri EU poslato je još jedno pismo u kojem se traži hitna intervencija.

Judith Kirton-Darling, dodala: „Radnici čelika širom Evrope okupili su se kako bi se solidarizirali sa svojim drugovima u ISD Dunaferr. Nastavićemo da pozivamo na akciju i na nacionalnom i na evropskom nivou kako bismo zaštitili hiljade radnih mesta povezanih sa čeličanom, i insistiramo da se sindikati i prava radnika moraju poštovati.''

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"