VESTI
     
 
Austrijski sindikat OEGB započeo pregovaranje za povećanje plata kako bi se ublažili efekti inflacije, rasta cene energenata i pad životnog standarda.
Austrijski OEGB u borbi za poštenu platu




Beč, 29. 09. 2022.

Demonstraciona runda kolektivnog pregovaranja u Austriji - OEGB Austrija.

Pridružene kompanije IndustriAll Europe zalažu se za hrabra povećanja plata kako bi kompenzovale inflaciju u svojim krugovima pregovaranja.

Našom evropskom kampanjom podržavamo zahteve za poštenom platom i stabilnom kupovnom moći. Kompenzacija inflacije je ključna sindikalna strategija u pregovorima o platama. Povećanje cena predstavlja pravo smanjenje plata za radnike i otežava im da sastave kraj s krajem.

Situacija u Evropi je postala kritična. Troškovi života rastu širom EU, stvarajući ekonomsku i socijalnu krizu kakvu mnogi Evropljani nisu iskusili tokom svog života. Ali sindikati uzvraćaju udarac i s pravom traže kompenzaciju za inflaciju. IndustriAll Europe podružnice širom Evrope započele su pregovore i mobilizaciju kako bi se zalagale za veće plate usred široke zabrinutosti zbog smanjenja životnog standarda i veće nejednakosti uzrokovane rastućim cenama energije i potrošača.

U Austriji, PRO-GE i GPA zahtevaju povećanje plata od 10,6% od svih udruženja poslodavaca u metalskom sektoru u uslovima visoke inflacije i rekordnog ekonomskog rasta.

Da bi podržali ovaj zahtev, 17. septembra, više od 30.000 ljudi izašlo je na ulice u nekoliko gradova da se pridruži demonstracijama koje su organizovali austrijski sindikati, pozivajući na veće plate. Demonstranti su takođe vršili pritisak na austrijsku vladu da sprovede zakasnele antikrizne mere kako bi zaustavila rastuće troškove života. Istovremeno, FNV u Holandiji poziva na opštu kompenzaciju cena za inflaciju od 12% ove godine.

Ova potražnja se ne razlikuje od prethodnih godina, naglašava FNV. Zahtev holandskog sindikata za nadoknadom inflacije kako bi se održala kupovna moć radnika je dugotrajan. Njihova tražnja je stoga u skladu sa visokim nivoom inflacije.

U Belgiji, sindikati se danas, 21. septembra, mobilišu, pozivajući na akciju u vezi sa cenama energije i višim platama za radnike koji pate od povećanja cena dok profit kompanije raste.

IndustriAll Europe u potpunosti stoji iza zahteva svojih filijala. Kompenzacija inflacije je ključna sindikalna strategija u pregovorima o platama. Povećanje cena predstavlja pravo smanjenje plata za radnike i otežava im da sastave kraj s krajem. Broj zaposlenih siromašnih raste, pri čemu je svaki peti radnik trenutno na ivici siromaštva u Evropi.

U svetlu ovoga, IndustriAll Europe pokreće svoju evropsku kampanju „Zajedno u akciji za veće plate“. Kampanja će zvanično biti pokrenuta 3. oktobra i uključuje pet osnovnih zahteva:

- Povećanje plata koje garantuje pristojan životni standard

-Pošteni porezi na kompanije i podrška radnicima pogođenim krizom troškova života

-Finansijska podrška kompanijama koje se bore sa troškovima energije, uz garancije za očuvanje radnih mesta i podizanje plata

-Sektorsko pregovaranje kako bi radnici mogli dobiti bolju platu

Sa našom evropskom kampanjom, podržavamo i uokvirujemo nacionalne kampanje širom Evrope, a takođe i pregovaramo sa zajedničkim zahtevima. Nijedan radnik ne bi smeo da bude ostavljen, i niko ne bi smeo da izgubi – potrebna je kompenzacija za inflaciju!


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"