VESTI
     
 
IndustriAll Evropa poziva članice EU da zaštite industriju i radna mesta od energetske krize i izmene direktiva. Standard radnika pada, kupovna moć postaje nemoć a cene rastu.
EU mora osigurati da industrija i radna mesta ne budu žrtve energetske krize




Brisel, septembar 2022
Uoči energetskog saveta EU, industrijski radnici pozivaju EU da zaštiti industriju i radna mesta u industriji od energetske krize. Zahtevaju mere za zaštitu radnih mesta, sprečavanje zatvaranja preduzeća i hitne intervencije na tržištu energije (ograničenja cena, ograničenja profita i odvajanje gasa od cene električne energije). Istovremeno, oni pozivaju na očuvanje ciljeva Zelenog dogovora.
Vidimo da energetska kriza nanosi ozbiljnu štetu ekonomiji EU i tome se mora stati na kraj!
Pošto se ministri energetike EU okupljaju 9. septembra 2022. kako bi razgovarali o hitnim merama za ublažavanje visokih cena energije, osećamo se primorani da izrazimo zabrinutost industrijskih radnika suočenih sa današnjom krizom troškova života i pretećom krizom u industriji i zapošljavanju koja postaje sve veća. sve verovatnije.
IndustriAll Europe, koja predstavlja 7 miliona zaposlenih muškaraca i žena širom evropskog proizvodnog, rudarskog i energetskog sektora, veoma je zabrinuta zbog trenutne situacije. Cene gasa i struje su sada dostigle rekordne vrednosti nakon ruske invazije na Ukrajinu. Inflacija vrtoglavo raste širom Evrope, podstaknuta cenama energije, hrane i osnovnih dobara, sa katastrofalnim posledicama po radnike. Radnici doživljavaju ogroman pad prihoda i smatraju da im je kupovna moć smanjena. I evropska industrija je pod sve većim pritiskom. Kompanije u našim sektorima počele su da podležu visokim troškovima energije, mnoge od njih moraju da smanje, pauziraju ili potpuno obustave proizvodnju.
S obzirom na trajne geopolitičke tenzije, nedavno rusko zaustavljanje gasa u Evropi i strukturne nedostatke evropskog tržišta električne energije, izgledi su zabrinjavajući. IndustriAll Europe je ranije komentarisao krizu tržišta električne energije i pozvao na reviziju svog mehanizma za određivanje cena i veću javnu intervenciju. Sada je postalo jasno da trenutni sistem, koji ima gas kao gorivo za određivanje marginalnih cena, ne uspeva na svakom testu da isporuči dovoljno pristupačne dekarbonizovane električne energije. Umesto toga, mehanizam je doveo do ogromnih neočekivanih profita za proizvođače energije i podstakao inflaciju.
Vidimo da energetska kriza nanosi ozbiljnu štetu ekonomiji EU i tome se mora stati na kraj!
Industrijski radnici i njihovi sindikati ove nedelje očekuju jasne odluke i mere za zaštitu industrije i industrijskih radnih mesta. Održavanje evropske industrijske baze je od vitalnog značaja za visokokvalitetno zapošljavanje i za osiguranje strateške nezavisnosti Evrope. Jača uloga javne intervencije je stoga hitno potrebna i više nego opravdana.
Kratkoročno, potrebne su nam mere za zaštitu radnih mesta i sprečavanje zatvaranja preduzeća. SURE, fond od 100 milijardi evra koji je podržao nacionalne šeme kratkoročne podrške radu sa jeftinim kreditima zemljama EU, mora biti produžen. Dokazao je svoju vrednost tokom pandemije, pomažući 2,5 miliona preduzeća da zadrže 31 milion radnika 2020. godine, prema izveštaju objavljenom prošle godine. U slučajevima kada kompanije moraju biti spašene, mora se primeniti jaka društvena uslovljenost. To podrazumeva da preduzeća koja primaju javnu pomoć moraju da izbegavaju viškove i pogoršanje uslova rada. Takođe je moralno neodbranjivo da se javna podrška kanališe u isplatu dividendi!
Sada je hitno potrebna intervencija na preterano liberalnom energetskom tržištu Evrope. Ograničenja cena energije, ograničenja profita i razdvajanje cena električne energije od gasa su ključni.
U svetlu krize, Evropi su potrebne kratkoročne mere, ali ne i kratkoročno razmišljanje. Mere podrške koje su sada potrebne moraju biti usklađene sa dugoročnim ciljevima Evropskog zelenog dogovora i dobiti više nezavisnosti u budućem snabdevanju energijom.
Konačno, EU i njene države članice moraju ponovo da odgovore na izazove, pronađu istinska evropska rešenja i praktikuju solidarnost. Jedinstvo koje je formirano nakon užasne invazije Rusije na Ukrajinu mora biti očuvano. Nijedna država članica ne može da se pozabavi ovom krizom – evropski industrijski radnici zahtevaju da VI odgovorite na izazov.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"