VESTI
     
 
Slovački sindikat OZ KOVO traži veće plate




Bratislava, 07.09.2022.

Članovi OZ KOVO na prethodnom protestnom skupu protiv rasta troškova života. Istraživanje našeg slovačkog člana OZ KOVO pokazuje da minimalne zarade u Slovačkoj Republici ne mogu da obezbede pristojan životni standard. Potrebna je hitna akcija kako bi se nadoknadile rastuće cene i erozija životnog standarda u Slovačkoj i drugde u Evropi.

„Potrebno je učiniti više da se zaustavi zaostajanje plata za inflacijom i da se osiguraju pristojne plate.“

Kako cene nastavljaju da rastu širom Evrope, podstaknute visokim troškovima energije i hrane, rešavanje velike krize troškova života je goruća briga za sindikate.

Slovački sindikat metalaca OZ KOVO sproveo je sveobuhvatnu anketu među 1.130 zaposlenih i njihovim porodicama kako bi mapirao njihovu sposobnost da plate dnevne troškove. Kao i svuda u Evropi, životni standard u Slovačkoj opada zbog rastuće inflacije, posebno među socijalno ugroženim grupama stanovništva. Smanjena tražnja radnika utiče i na ekonomski razvoj u Slovačkoj.

Ispitanici ankete su pitani o njihovim troškovima za svakodnevnu robu i usluge, kao i o prihodima potrebnim za obezbeđivanje pristojnog životnog standarda. Istraživanje je pokazalo da domaćinstva najviše novca troše na hranu, stanovanje, otplatu kredita i prevoz, a najmanje na rekreaciju i kulturu. Čak 40% domaćinstava u anketi ne troši ništa na ovo drugo.

Da bi se obezbedio pristojan životni standard, OZ KOVO je utvrdio da su domaćinstvima potrebni najmanje sledeći neto iznosi mesečno: Osobe u domaćinstvu Potreban neto prihod 1 €1,784 2 €2,756 3 €3,086 4 €3,542



Potreban prihod je u potpunoj suprotnosti sa zakonskom minimalnom zaradom! Minimalna plata trenutno iznosi 700 evra mesečno i upravo je povećana za 8%. Ovo povećanje je bilo preko potrebno, ali sadašnji nivo ne obezbeđuje razuman životni standard, prema istraživanju OZ KOVO.

Tenzije rastu u zemlji. Jedan od načina za napredovanje je da se insistira na daljem povećanju minimalne zarade i beneficija, što bi obezbedilo rast prosečne zarade. Drugi je promovisanje povoljnog okruženja za kolektivno pregovaranje, posebno na nivou sektora, kako bi se osigurale pravedne i inkluzivne plate.

Zamenica generalnog sekretara IndustriAll Europe, Isabelle Barthes, naglašava: „Trebalo bi da bude očigledno da plate obezbeđuju pristojan životni standard i sprečavaju siromaštvo zaposlenih. Socijalni partneri i vlasti u Slovačkoj stoga moraju preduzeti hitne mere kako bi neutralisali rast cena i obezbedili pristojan životni standard. „Nadamo se da će nedavne inicijative EU o minimalnim platama, socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju pomoći u stvaranju klime saradnje i jačanju kapaciteta socijalnih partnera za djelovanje. Nedavni sporazum između slovačkih socijalnih partnera je svakako korak u pravom smeru, ali je potrebno učiniti više da se zaustavi zaostajanje plata za inflacijom i da se obezbede pristojne plate. Ovo ne može da čeka!”

Sindikati širom Evrope pripremaju se za rešavanje trenutne krize troškova života u svojim predstojećim rundama kolektivnog pregovaranja. Zajedno, ove jeseni, sindikati povezani sa IndustriAll Europe će se boriti za veće plate.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"