VESTI
     
 
Magna Seating nastavlja sa kršenjem zakona i zlostavljanjem radnika. Godišnji odmor 5 dana, malo li je? Robovski rad u „Magna Seating“?
Zlostavljanje radnika u Magna Seating sa elementima robovskog rada




Odžaci, 13.07.2022.

Dokazani i prokazani zlostavljači radnika oličeni u rukovodstvu „Magna Seating“ svoje aktivnosti su obogatili objavom da će radnici za ovu godinu dobiti pet dana godišnjeg odmora.

E, pet dana! Ta vest je saopštena na mesečnom sastanku uz prisustvo predstavnika Samostalnog sindikata TKO (njihov predsednik je Radojko Jovanović) koji su takvom stavu poslodavca dali punu podršku.

A šta je sa zakonom i Kolektivnim ugovorom koji su samostalci potpisali? Pa ništa, to smo i ranije znali, Magna zakone i Kolektivni ugovor ne poštuje a sada imaju i partnera oličenog u Radojku i SS TKO.

Za takvo ponašanje SS Novog Sada je Magni dodelila Prvomajsku nagradu! Za šta? E pa za ovo i razne prethodne svinjarije svojstvene „Magna Seating“.

Konkretno, najnovija svinjarija, davanje 5 dana godišnjeg odmora je suprotna članu 73. Zakona o radu koji kaže da ako zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine , a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

Značajan broj radnika „Magna Seating“ označava rad u Magni kao „robovski“, tačnije, sebe vide kao zatočenike u radnom logoru ili zatvoru i sebe doživljavaju kao „robove“ usled nepoštovanja i uskraćivanja prava, u ovom slučaju prava na korišćenje godišnjeg odmora u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom.

U ovom slučaju je prekršen zakon i Kolektivni ugovor pa se očekuje oštra reakcija potpisnika Kolektivnog ugovora, SS TKO i njihovog lidera Radojka Jovanovića.

Na kraju jedno pojašnjenje izraza „svinjarija“. Na stranicama Vikirečnika za „svinjariju“ kažu da ima značenje prljav, ružan, nepošten postupak. Autor ovog teksta se poziva na nepošten postupak, mada Vikirečnik kao kao slične izraze i sinonime prepoznaje i u „idiotarija, budalaština, provokacija, govnarija i sl.“

Za svakog po nešto, shodno ponašanju i izrečenim stavovima.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"