VESTI
     
 
Evropski sindikati i poslodavci kolektivno pregovaranje vide kao rešenje za globalne izazove. Socijalni dijalog daje odgovore na krizne izazove.
Kolektivno pregovaranje nudi rešenja za globalne izazove




petak 17.06.2022

Kako inflacija nastavlja da raste, a troškovi života naglo rastu, sindikati širom Evrope zahtevaju povećanje plata da bi zaštitili kupovnu moć i vladinu intervenciju u rešavanju cena energije. ponovo vidimo da kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog nude rešenja po meri za ogromne izazove koje predstavljaju nestabilna ekonomska situacija i geopolitička neizvesnost U trenutnoj veoma nestabilnoj ekonomskoj i geopolitičkoj situaciji, kolektivno pregovaranje naizgled napreduje. Pridružene kompanije IndustriAll Europe trenutno su veoma aktivno uključene u pregovore širom Evrope i uprkos velikoj neizvesnosti, oni postižu sporazume na nacionalnom, sektorskom i nivou preduzeća kako bi pomogli u premošćavanju krize.



Međutim, vanredna vremena zahtevaju izvanredna rešenja. Kolektivni ugovori mogu samo da nadoknade deo inflacije. Oni nisu dovoljni da poprave nestabilne cene energije. Sindikati stoga traže od vlada da se umešaju i obezbede političke instrumente, posebno za rešavanje vrhunca cena energije. Ovo je hitno potrebno jer skok cena energije i drugih životnih troškova dovodi do naglog porasta broja zaposlenih siromašnih u Evropi, posebno u zemljama u kojima su strukture kolektivnog pregovaranja decentralizovane nakon finansijske krize 2008-09.

Dok sindikati pokazuju spremnost i kapacitet da deluju brzo i odlučno, jer sve više radnika pokušava da sastavi kraj s krajem, krajnje je vreme da poslodavci pokažu svoju odgovornost. Sindikati zahtevaju da se prekine priča o spirali 'plata-inflacija' i pozivaju poslodavce da pristanu na povećanje plata kako bi se povratila kupovna moć i zdravija ekonomija. Podaci pokazuju da inflaciju pokreću cene energije i roba, a ne plate. Umesto da upozoravaju na inflaciju izazvanu platama, poslodavci bi trebalo da razmisle o uticaju rekordnih dividendi i paketa plata rukovodilaca! Nedavna dešavanja u kolektivnom pregovaranju iz odabranih evropskih zemalja U Nemačkoj, sindikati prilagođavaju svoje strategije trenutnoj promenljivoj situaciji.

U hemijskom sektoru, IGBCE je postigao kratkoročni sporazum, koji važi sedam meseci, dobivši jednokratnu isplatu od 1400 evra za radnike.

IG Metall je upravo postigao dogovor za čeličane u Severnoj Rajni Vestfaliji sa najvećim povećanjem plata u poslednjih 30 godina. Pored povećanja od 6,5 odsto, biće jednokratne isplate od 500 evra, a šegrti će dobiti 200 evra. Paušalno povećanje fiksnih iznosa za sve će dati relativno veće povećanje za radnike sa niskim platama.

Socijalni partneri u Finskoj su se takođe odmah prilagodili trenutnom nestabilnom kontekstu, pošto su nedavno sklopili kreativan dogovor pregovarajući o sporazumu u dve faze. To znači da će se ponovo sastati za pregovaračkim stolom ranije nego što je uobičajeno, krajem 2022. godine, kako bi uporedili plate i inflaciju i prilagodili ih realnom stanju.

Rumunija je savršen primer zašto je sektorsko pregovaranje veoma potrebno. Jaki sindikati uspevaju da osvoje impresivne sporazume na nivou kompanije, ali ove prednosti se ne mogu proširiti na ceo sektor i lanac snabdevanja, što dovodi do ogromne nejednakosti među radnicima. FSLI Petrol Energie je dobio povećanje plata od 10%, ali to se ne može proširiti na ostatak sektora jer zakon o socijalnom dijalogu ograničava pregovore. Slično, Metarom je osvojio povećanje od 14 odsto koje se ne može proširiti na ceo sektor.

U Austriji, sindikati pregovaraju o sektorskim sporazumima na nacionalnom nivou i postigli su solidna povećanja nominalne plate u 2022. Plate rastu između 4,5% i 5,9% sa varijacijama između sektora. To još uvek nije dovoljno da se u potpunosti nadoknadi rekordno visoka inflacija. Zbog toga sindikati pozivaju vladu da ublaži efekte rastuće inflacije, zahtevajući: komisiju za cene koju čine socijalni partneri da prati situaciju; povećanje penzija u skladu sa inflacijom; kompenzaciju socijalnog balansiranja koja se sastoji od povećanja plate za 6%; i direktna plaćanja domaćinstvima.

Izabel Bartes, zamenica generalnog sekretara cele Evrope za industriju, komentariše: „Kao što smo doživeli tokom pandemije COVID-19 i drugih prethodnih kriza, ponovo vidimo da kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog nude rešenja po meri za ogromne izazove koje predstavljaju nestabilna ekonomska situacija i geopolitička neizvesnost. Primećujemo da je u zemljama sa jakim sindikatima i socijalnim partnerstvima kolektivno pregovaranje moguće i uspešno, uprkos neizvesnosti. Kreativni ishodi se postižu u sporazumima koji obezbeđuju rešenja za sve radnike i poslodavce. Poslodavci i kreatori politike moraju da se pridruže nastojanjima sindikata da pronađu najbolja rešenja za prevazilaženje trenutne krize inflacije i troškova života. Radnici ne mogu biti ostavljeni sami da plaćaju račun. Štednja se mora izbeći po svaku cenu da bi se sprečila ekonomska katastrofa.”

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"