VESTI
     
 
Hrvatski tekstilci izgrađuju mehanizme održive tekstilne industrije. Poslodavci i sindikati u borbi za bolje plate i izvesniju budućnost tekstilnog sektora.
Zajednička akcija u hrvatskoj tekstilnoj industriji




Utorak 14.06.2022

Tekstilna i konfekcijska industrija u Hrvatskoj opala je za 20 posto u posljednjih pet godina. Na radionici u Zagrebu od 8. do 9. juna, učesnici iz vlade, poslodavaca i sindikata složili su se da je saradnja ključna za obezbeđivanje konkurentne i održive tekstilne industrije sa kvalifikovanom radnom snagom i pristojnim uslovima rada u zemlji. Socijalni partneri sada treba da ulažu u izgradnju sopstvene snage i kapaciteta kako bi mogli zajedno da deluju u guranju vlade.

Hrvatska industrija tekstila, odeće, obuće i kože (TGSL) zapošljava 22.000 radnika. Privlačenje mladih radnika je veliki izazov; druge industrije nude veće plate i mnogi mladi ljudi odlaze u zapadnu Evropu. Profil TCLF industrije mogao bi se podići fokusiranjem na inovativne i visokokvalitetne proizvode i ulaganjem u pristojne uslove rada, bolje plate i mogućnosti za karijeru.

Udruga poslodavaca HUP i Sindikat TOKG istakli su važnost dobro funkcionisanja industrijskih odnosa, socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja. Privredna komora Austrije i sindikat PRO-GE predstavili su svoju saradnju, od pregovora do obrazovanja i industrijske politike. Učesnici su se složili da rade zajedno na izgradnji pobedničkog koncepta za TGSL industriju u Hrvatskoj. Umesto jeftine brze mode, trebalo bi da se zasniva na održivim, zelenim i tehnološki naprednim proizvodima, u skladu sa novom tekstilnom strategijom Evropske unije.

Kao što pokazuje iskustvo iz zemalja poput Austrije i Portugala, za uspeh je potrebna podrška vlade. Partneri su se složili da pristupe donosiocima odluka zajedno sa njihovim predlozima kako bi se obezbedile koherentne industrijske strategije. Luc Triangle, industriAll Europe Generalni sekretar: „Pozdravljamo što socijalni partneri i pružaoci obrazovanja u Hrvatskoj pozivaju vladu da se strateški fokusira na TCLF. Socijalni partneri sada moraju da ulažu u izgradnju sopstvene snage i kapaciteta kako bi mogli zajedno da deluju u guranju vlade.”

Radionica je bila deo projekta finansiranog od strane EU, „Obezbeđivanje održive budućnosti za industriju tekstila, odeće, kože i obuće jugoistočne Evrope“, sprovedenog u saradnji sa evropskim industrijskim udruženjima Euratek, Cotance i CEC i industriAll Europe. Dvogodišnji projekat pokriva Bugarsku, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Rumuniju i Srbiju, gde TGSL industrija zapošljava preko 400.000 radnika.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"