VESTI
     
 
28. aprila IndustriAll je obeležio Međunarodni dan sećanja na stradale radnike u industriji čelika. Zdravlje, bezbednost i sugurnost su vodilje za sindikate koji organizuju radnike u sektoru čelika širom sveta.
Borba za bezbednu i odgovornu industriju čelika




10. maj 2022. je Međunarodni dan sećanja na radnike, direktor IndustriALL-a za bazne metale Matijas Hartvič govori o tome zašto je ovaj dan važan.
„Članovi udruženih sindikata IndustriALL-a su ti koji prave čelik. Oni su ti koji ili žive ili umiru, koji se vraćaju u dobrom ili lošem zdravlju sa svojih radnih mesta u industriji čelika. Ako nešto krene naopako, plaćaju svojim zdravljem, pa čak i životom. Zato podržavamo svaki napor da se poboljšaju uslovi rada i mere bezbednosti i zdravlja na radu.
„IndustriALL je član Responsible Steel jer je važno predstavljati naše podružnice u rastućoj organizaciji koja ima za cilj proizvodnju čelika na odgovoran način. U okviru ResponsibleSteel-a, mi, kao globalni sindikat, možemo dati muškarcima i ženama koji rade u industriji glas u diskusijama o standardima Responsible Steel-a i o tome šta proizvodnja čelika na odgovoran način znači za radnike i njihove sindikate širom sveta. Ovaj pristup sa više zainteresovanih strana je od ključnog značaja.
„Opšte razumevanje i poštovanje osnovnih radnih standarda MOR-a i osnovnih principa i prava na radu ključni su u svakoj operaciji čelika i rudarstva koja želi da dobije sertifikat od strane ResponsibleSteel-a. „Danas, na Dan sećanja na međunarodne radnike, sećamo se naših kolega koji su poginuli ili su ostali invalidi u sektoru čelika. Osnovno pitanje je osigurati da se konvencije MOR-a o zdravlju i sigurnosti poštuju i revidiraju tokom procedura sertifikacije. konvencije su: Konvencija o bezbednosti i zdravlju na radu br. 155 Konvencija o službama medicine rada br. 161 Promotivni okvir za bezbednost i zdravlje na radu Konvencija br. 187 „Takođe je ključno usvojiti opšti pristup pravedne tranzicije u industriji čelika. Mislimo da je promenljivoj industriji čelika potrebna perspektiva radnika kada je u pitanju pilotiranje kroz predstojeće promene u našoj važnoj industriji. „Globalni standard za industriju čelika može pomoći u zaštiti prava radnika. Prava radnika i sindikata moraju postati neophodna prilikom sertifikacije čelika. ResponsibleSteel to može da isporuči i podrži – posebno ako u skladu sa tim obučimo naša tela za sertifikaciju.
„Proizvođači čelika duž lanca vrednosti moraju prihvatiti odgovornost za fer tretman svojih zaposlenih, uključujući podizvođače. Gore navedene konvencije MOR-a su ključne. Ako svi proizvođači čelika u svetu primenjuju ove standarde, napravićemo ogroman napredak za radnike, ali i za industriju u celini.
„Zahtevamo ono što zovemo pravedna tranzicija. To jednostavno znači da nijedan radnik – bez obzira na plavu ili belu kragnu, bez obzira na to da li je direktno zaposlen ili podizvođač – nije zaostao u procesu tranzicije kroz koji će industrija čelika proći.
„Drugim rečima: želimo da vidimo klimatski neutralnu industriju čelika koja i dalje nudi čista, zdrava i dobra radna mesta, gde su muškarci i žene u industriji ponosni što doprinose odgovorno proizvedenom, klimatski neutralnom čeliku. To je ono što je održivost."
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"