VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije se obratio sindikatima članicama Socijalno-ekonomskog saveta, Samostalnom sindikatu Srbije i UGS „Nezavisnost“ ukazujući na bezobrazno nizak iznos minimalne zarade. Cene divljaju, životni troškovi rastu a plata ista. Šta se čeka da se to promeni?
Povećati minimalnu zaradu ODMAH!




Beograd, 12.05.2022.

Industrijski sindikat Srbije se obratio sindikatima članicama Socijalno-ekonomskog saveta, Samostalnom sindikatu Srbije i UGS „Nezavisnost“ ukazujući na bezobrazno nizak iznos minimalne zarade. U dopisu koji je potpisan od strane predsednika Industrijskog sindikata Srbije Dragana Matića stoji:

„Prošlo je devet meseci od kako je Vlada Republike Srbije usvojila minimalnu cenu rada i iznos minimalne zarade. Kao reprezentativni sindikati, članice Socijalno-ekonomskog saveta, vi ste vrlo jasno iskazali nezadovoljstvo visinom minimalne zarade koja je u januaru iznosila 33.804 dinara i znatno je manja od iznosa minimalne potrošačke korpe za koju se vi zalažete.

U svim prethodnim pregovorima pa i ovim ste zahtevali da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom i vidimo da taj vaš opravdan zahtev nije usvojen.

Takođe ste nakon objavljivanja aktuelne minimalne zarade najavili da planirate da posle određenog vremena zatražite ponovno razmatranje minimalne cene rada i minimalne zarade u okviru Socijalno-ekonomskog saveta.

Primena minimalne zarade je započeta u januaru 2022. godini, došli smo i do maja meseca, pokazatelji inflacije, rasta troškova života, cene energenata, hrane, svega i svačega su svakodnevica na koju stotine hiljada radnika sa minimalnom zaradom i nešto većom od nje dovode svoj i život svojih porodica do biološke neizdrživosti. U istom trenutku predsednik države deli šakom i kapom bez da je u to uključio Socijalno- ekonomski savet i zatražio vaše mišljenje pozivajući se da para ima.

Moje pitanje je kada i šta mislite da uradite? Da li vam je palo na pamet da pozovete i druge sindikate u borbu za radnička prava koja po vašim izjavama koje ste dali povodom 1. Maja skoro i da ne postoje?

Mislim da bismo udruženi mogli da napravimo bolji rezultat od ovih minimuma koje sada imamo ali svima nam fali više odgovornosti i solidarnosti. Mi ne postojimo zbog toga već zbog uzvišenijih ciljeva koje često ističemo ali smo daleko od njih.“

Izgovori koje vlast koristi u aktuelnom političkom trenutku pozivajući se da nema vlade, nema skupštine su loš izgovor za korekciju i povećanje minimane zarade. Neka se oni koji to izjavljuju bave ratovima, visokom politikom, lego kockicama, lutkicama i drugim igrarijama koje sa našim životima ne bi trebalo da imaju veze. Radnicima trebaju dostojanstvene plate vredne rada i života.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"