VESTI
     
 
Синдикати позивају Европски парламент да подржи будућу стратегију ЕУ о текстилу која штити људе и планету
Стратегија су људи и њихови животи




Брисел, 09.03.2022

Уочи сутрашње дебате у Европском парламенту, ИндустриОл Европски синдикат позива европосланике да осигурају да се будућа стратегија ЕУ о текстилу фокусира на људе, као и на планету.

Синдикати с нестрпљењем ишчекују сутрашњу пленарну дебату у Европском парламенту уочи саопштења Комисије о стратегији ЕУ за текстил. Стратегију, која има за циљ да сагледа како да се створи „одрживији текстилни сектор“, помно очекују радници, предузећа и невладине организације.

ИндустриОл Европе је учествовала у консултацијама Европске комисије прошле године и објавила свој документ са ставом, јасно наводећи да су радници у срцу сектора и да ће стога играти главну улогу у декарбонизацији сектора. Осим што укључују захтеве за улагања и подршку за помоћ у декарбонизацији текстилног сектора, синдикати такође инсистирају на напорима да се побољшају услови рада за све раднике, како у Европи тако и широм света, и да се избегне трка ка дну у ниско- трошкови производње.

Јудит Киртон-Дарлинг, заменица генералног секретара за индустрију за целу Европу, рекла је: „Ми сматрамо да истински одржива и кружна транзиција за текстилни сектор мора да се бави правима радника, ствара пристојна радна места, инсистира на високим еколошким стандардима на међународном нивоу, да буде адекватно подржана, и што је најважније, треба да буде успостављена кроз ангажовање заинтересованих страна и социјални дијалог са социјалним партнерима. „

„Да би текстилни сектор ЕУ био заиста одржив, он мора радити и за људе и за планету. За синдикате, ово значи да се обезбеде високи нивои радничких права за све раднике у ланцу снабдевања и да се гарантује праведна транзиција за све раднике и регионе на које транзиција утиче. Позивамо посланике да се залажу за текстилне раднике у целом ланцу вредности и да обезбеде да стратегија ЕУ за текстил помаже неким од најугроженијих и најниже плаћених радника у Европи и широм света. „

Синдикати позивају Европски парламент да подржи будућу Стратегију ЕУ о текстилу која штити људе и планету са фокусом на људе и њихове животе.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"