VESTI
     
 
Солидарност радника Џон Дира из САД , Бразила и Европе. Пословна будућност у Џон Диру зависи од резултата социјалног дијалога.
Џон Дир глобална синдикална мрежа разматра будућност социјалног дијалога




Крајем прошле године 30 представника синдиката из предузећа Џон Дир у Европи, Бразилу и САД састало се на мрежи како би разговарали о економској ситуацији и ситуацији колективног преговарања у компанији широм света и развили заједничке стратегије за будући социјални дијалог са компанијом. Учесници су били жељни да чују најновије вести у вези са сукобом ЦБА и штрајкачким покретом у САД уопште, али посебно у Диру.

10.000 радника у погонима Џон Дира у САД штрајкује од средине октобра. Штрајк, први у 35 година, покренут је када је Џон Дир понудио споразум о плаћама испод инфлације који је износио повећање плата од 1 УСД по сату за већину радника и елиминисао пензије за новозапослене, у време када је највећа светска компанија за пољопривредне машине и опрему остварила рекордан профит.

У свом уводном излагању, Чак Бровнинг, потпредседник америчке подружнице УАВ, нагласио је важност солидарности и подршке ИндустриОл-а, Бразила и Европског радничког савета (ЕВЦ) радницима у штрајку.

„Чланови УАВ Џон Дира су радили за време пандемије након што их је компанија сматрала неопходним за производњу опреме која храни Америку, гради Америку и покреће америчку економију. Као компанија, Јохн Деере добро послује и радници желе свој удео, не само у САД, већ и другде широм света.”

„Ова мрежа показује шта значи умрежавање у мултинационалним компанијама – размена, подршка и солидарност међу радницима у различитим земљама. Не забијајући нож у леђа својој браћи и сестрама преузимајући посао који треба да се ради тамо где је штрајк у току“, рекао је Матиас Хартвиц, директор машинског инжењерства ИндустриОл.

„Успешна компанија као што је Џон Дир мора да се односи према својим радницима с поштовањем. Живимо у свету који се мења – и послодавци треба да схвате да зависе од квалификоване радне снаге. Дигитализација и „озелењавање“ машинског инжењеринга су изазови који ће бити успешни само ако се узме радна снага“.

Мрежа је такође разговарала о колективном преговарању широм света, као ио новој структури у оквиру ЕРВ. Мрежа се сложила да све чланове обавештава о дешавањима разменом информација о економским кретањима и колективном преговарању иу будућности.

Помоћник генералног секретара ИндустриОл Кемал Озкан рекао је: „Наш Дир и компанија савршено функционишу као ефикасна машина солидарности. Учесници Мреже су показали сјајан пример у подршци својим сестрама и браћи у њиховој праведној борби. Компанија мора да слуша глас своје организоване радне снаге. Поштовање основних радничких и синдикалних права и препознавање колективног гласа радника и њихових синдиката су основа за смислен дијалог.”


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"