VESTI
     
 
Радници у фабрици Арцелор Митал у Зеници, Босна и Херцеговина, уједињени око колективног уговора. Снажна подршка од ИндустриОл Глобал и ИндустриОл Европа.
Потписан Колективни уговор у Арцелор Митал Зеници




Након вишемесечних дугих, мукотрпних и одгађаних преговора коначно је постигнут нови колективни уговор за раднике у фабрици Арцелор Митал у Зеници. Договор је постигнут само 24 сата пре него што су синдикати позвали на штрајк. Сукоб је кулминирао када је руководство два дана пре најављеног штрајка покушало да окрене јавно мњење против радника, наводећи да би ударни ефекат штрајка био да се не може гарантовати грејање за град Зеницу.

Огранак ИндустриОл Глобал Унион, СМФБИХ, и његов Синдикат металаца у фабрици Арцелор Митал у Зеници, потписали су нови колективни уговор након седам месеци тешких преговора.

ИндустриОл Глобал Унион и ИндустриОл Европски синдикат су се обавезали на солидарност са радницима, упутивши заједничко писмо менаџменту компаније у Зеници, у којем су позвали на искрене преговоре и подржали захтеве синдиката и право на штрајк.

Овим колективним уговором, који важи до маја 2023. године, радници ће сада зарађивати у просеку 17 одсто више, уз повећање плате у ноћним сменама, регрес за годишњи одмор, плаћени превоз за оне који живе 3 км од фабрике и исплаћену 13. месечну плату.

Зухдија Капетановић, председник Синдиката металаца у фабрици Арцелор Митал у Зеници, каже: „Иза нас је сада оно што је био веома тежак период преговора и организовања штрајка. Имамо закон који синдикатима веома отежава штрајк. Најмања процедурална грешка може довести до судске забране, отпуштања радника, али и захтева послодавца за надокнаду милионске штете. Послодавац то одлично зна и трудио се да нам на све начине отежава. Али није успео. Истовремено, активно смо радили на очувању радничког јединства. Заједно смо победили страх и све притиске на нас. Успели смо у нашим захтевима и нови колективни уговор гарантује социјални мир у Арцелор Митал-у у Зеници до маја 2023. године. Радницима је само драго што могу наставити радити!”

Атле Хøие, генерални секретар ИндустриАОл-а, каже: „Ови радници никада нису престали да раде, чак ни током изолације. Ризиковали су животе да би испунили своје радне обавезе – чак и када је осам радника заражених корона вирусом трагично умрло. Упркос „кризи“, 2020. је била боља од 2019. за Арцелор Митал у Зеници и радници заслужују да добију правичан дио профита који су остварили.

Лук Триангл, генерални секретар ИндустриОл Европе, каже: “Радници Арцелор Митала у Зеници своје послове обављају у најопаснијим условима рада и одговорни су за производњу вредну неколико стотина милиона КМ. Многи морају да раде један или чак два додатна посла у слободно време, само да би могли да преживе своје породице.”

Радници у синдикату су били одлучни да остану чврсти у свом захтеву за пристојном платом и нису одустајали пред претњама. ИндустриОл Глобал Унион и ИндустриОл Европе честитају својој подружници, СМФБИХ, на успешним колективним преговорима, који још једном показују да удружени и организовани радници могу постићи много више.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"