VESTI
     
 
Транзиција је присутна и пожељна као и отварање нових радних места. „Жртве“ транзиције свести на минимум. Синдикати активни учесници у спровођењу транзиције.
Праведна транзиција на терену – случај јужне Европе




Мадрид, 21.12.2021.

Праведна транзиција на терену може се постићи само ако се нови послови постепено отварају пре него што се стари угасе. Без отварања нових радних места на локалном нивоу, људи ће напустити регионе, који ће тада постати индустријске пустиње. Ово би могло да угрози поверење у праведну транзицију.

Ово је била једна од кључних порука подружница индустриАлл Еуропе у Јужној Европи на другој регионалној радионици о праведној транзицији и колективном преговарању одржаној 15. децембра 2021.

Радионица је била друга од 7 регионалних радионица које су анимирали тимови ИндустриОл Европе задужени за праведну транзицију и колективно преговарање и социјалну политику са циљем бољег разумијевања структурних промјена у европским регионима и начина на који су синдикати укључени у процес транзиције.

Учесници су дошли из Шпаније, Француске и Италије и извештавали о стварности на терену. Шпанија, земља домаћин ове виртуелне радионице, је можда најнапреднија земља у смислу процеса праведне транзиције, јер је једина земља у Европи која је успоставила институт за праведну транзицију. Институт подиже основе које су постигли синдикати, послодавци и шпанска влада у вези са споразумима о праведној транзицији на националном нивоу у контексту постепеног гашења рудника угља (2018) и термоелектрана (2020).

Карлос Гарсија из Фундацион Астуриана де ла Енергиа представио је процес у Астурији, региону на који су утицале три транзиције: затварање рудника, затварање термоелектрана и декарбонизација енергетски интензивних индустрија. Док ће постепено укидање фосилне енергије допринети наглом смањењу емисија у Астурији, процес транзиције је створио осећај „вртоглавице“ у региону, где се страхује од губитка економских активности и последичне незапослености. Ово је довело до стварања Комитета за процену енергетске транзиције 2019. године, који је укључивао регионалну владу, синдикате, послодавце, савете и универзитете и истраживачке центре, и разматрао утицаје на различите секторе и животну средину. Комитет је такође развио Стратегију за енергетску транзицију у Астурији која има за циљ отварање 6300 нових радних места до 2030. године и мобилизацију 6500 милиона евра инвестиција.

Случај Астурије подстакао је веома активну дискусију на радионици, при чему су синдикати извештавали о својим националним и регионалним искуствима. Постало је јасно да ће без неопходног предвиђања и стратешког планирања, економске активности и радна места бити изгубљени, и да чак ни добро осмишљене стратегије предвиђања можда неће успети ако се њихова примена и утицаји не прате пажљиво.

Сличности искустава које деле синдикати у централној и источној Европи су упадљиве у смислу зависности од мултинационалних компанија, посебно из северне Европе, и то изазива велику забринутост у вези са стратегијама компанија и утицајима на ланац снабдевања у европским регионима. Фокус не сме бити на ономе што се дешава ван Европе, већ на праћењу и избегавању да се производне локације у Европи међусобно играју по цену радних услова.

Изабел Бартес, заменица генералног секретара ИндустриОл Европе, прокоментарисала је: „Међународна солидарност између синдиката мора бити водећи принцип нашег рада како бисмо обезбедили праведну транзицију у свим регионима и секторима. Не можемо дозволити компромис између квантитета посла и квалитета посла. Морамо се солидарно борити за стандарде квалитета и услове рада за све раднике, током целе транзиције, и спречити послодавце да искористе предности транзиције и гурају на силазну спиралу радних услова.” Јудит Киртон-Дарлинг, заменица генералног секретара ИндустриОл Европе, нагласила је: „Зелени договор мора обезбедити висококвалитетне послове у свим европским регионима и ти послови морају бити тамо пре него што се стари послови униште. У супротном ће радници изгубити поверење у транзицију. Постоје добре иницијативе које се предузимају у појединим регионима, али се не слуша превише гласова радника који проактивно захтевају предвиђање промена. ИндустриАлл Еуропе ће наставити да подржава своје подружнице у њиховој борби за одрживу будућност и квалитетне послове у европским регионима.“


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"