VESTI
     
 
Posle osam godina pauze Srpski sindikalni front obnovio rad i aktivnosti. Zakon o radu okosnica ponovnog okupljanja. Da radnik u Srbiji ne bude rob!
Srpski sindikalni front
Radnik nije rob!




Beograd, 20.12.2021.

Prošlo je osam godina od osnivanja Srpskog sindikalnog fronta i potpisivanja Deklaracije od strane Konfederacije slobodnih sindikaka, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Industrijskog sindikata Srbije kao i Protokola o zajedničkom akcionom delovanju.

„Društvena, socijalna i ekonomska situacija u zemlji, stanje države i društva, stanje ekonomske i socijalne neizvesnosti u kojoj se našla većina građana Srbije, pokušaji potpunog urušavanja radničkih i ljudskih prava i sloboda, uništavanje industrijske demokratije i socijalnog dijaloga, osećanje kolektivne depresije i marginalizacije, beznađe, glad i siromaštvo.“ Stoji u Deklaraciji.

Posle osam godina, stanje u društvu je još gore, doneti su anti-radnički i anticivilizacijski zakoni, radnik je sve više u ropskom odnosu kod značajnog dela poslodavaca, režim takvo stanje ohrabruje, uspeli su da nam ogade čitave nacije i stvore situaciju beznađa i sveopšte bede.

„Kao i pre osam godina prepoznali smo činjenicu da je vreme za čekanje na socijalnu pravdu odavno isteklo. Shvatili smo da političko-profiterska oligarhija neće ništa učiniti za radničku klasu Srbije. Shvatili smo da svaka nova retorika predstavnika vlasti završava na isti način, prevarom i pljačkom običnog građanina. Shvatili smo da većina poštenog i sve siromašnijeg radnog naroda Srbije nema načina niti svog političkog predstavnika da se suprotstavi beskompromisnoj eksploataciji od strane domaćih i stranih vlasnika kapitala. „ -izvod iz Deklaracije.



Neposredni povod za sindikalno okupljanje na zajedničkoj i neraskidivoj liniji odbrambenog fronta su antiradnički i neevropski projekti Zakona o radu i Zakona o štrajku. Ovi predlozi zakona predstavljaju samo nastavak društvenih promena ka uspostavljanju suštine kapitalističkih odnosa, vladavine manjine, bogatih vlasnika kapitala i velike većine obespravljenih, poniženih i siromašnih radnika. Poručuju sindikati Srpskog sindikalnog fronta.

Sve ovo su potvrdili predsednici sindikata članica Srpskog sindikalnog fronta, koji će se sastati u narednom periodu te dogovoriti zajedničke aktivnosti na zajedničkom Predlogu Zakona o radu koji je u fazi izmena i dopuna.

Da bi ova aktivnost bila uspešna neophodna je da se naporima Srpskog sindikalnog fronta priključe i Samostalni sindikat Srbije i UGS“Nezavisnost“. Ovi sindikati će biti kontaktirani i upoznati sa namerama Srpskog sindikalnog fronta i ako je pameti, biti na istoj strani-RADNIČKOJ.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"