VESTI
     
 
IndustriAll Evropa za pravednu tranziciju. Zelena transformacija da, nova radna mesta da, otpuštanja ne.
Industrijski radnici širom Evrope se mobilišu za pravednu tranziciju




ponedeljak 25 oktobar 2021
Regionalna i politička kohezija Evrope je u pitanju ako ne uspemo da ostvarimo pravednu tranziciju. Danas, sindikati proizvodnje, rudarstva i energetike, pod okriljem IndustriAll European Trade Union, pokreću mobilizaciju širom Evrope, pozivajući evropske institucije i nacionalne vlade da učine fundamentalna poboljšanja socijalne dimenzije Zelenog dogovora. Kampanja će se održati od 25. oktobra do 10. novembra 2021.
Dok se Evropa sprema da primeni Zeleni dogovor i mere dogovorene u paketu Fit for 55, 25 miliona proizvodnih radnika u Evropi potencijalno će se suočiti sa restrukturiranjem i gubitkom radnih mesta zbog zelene transformacije naših industrija – pogoršanih krizom COVID-19, digitalizacijom , trgovina i tržišna kretanja. Sindikati podržavaju klimatske akcije, ali insistiraju na tome da je zelena transformacija – najznačajnija industrijska promena od industrijske revolucije – praćena jednako moćnim socijalnim programom koji garantuje socijalno pravednu tranziciju i ulaganje u nove mogućnosti za zapošljavanje.
Michael Vasiliadis, predsednik industriAll Europe: „Transformacija može biti prava prilika za dobar industrijski rad – ali samo ako hrabro ulažemo, modernizujemo infrastrukturu i industrijska mesta i razvijamo radna mesta. Političari sada moraju pripremiti teren za deceniju industrijske obnove. Oni koji žele da organizuju transformaciju isključivo kroz zabrane i ciljeve postepenog ukidanja guše evropski motor prosperiteta i rizikuju društveni preokret.“
Luc Triangle, generalni sekretar industriAll Europe: „Radnici treba da vide kako se pravedna tranzicija može postići u konkretnom smislu. Oni žele da znaju šta će biti njihovi budući poslovi, koje će poslove imati njihova deca i kakva će budućnost biti za njihove zajednice i regione. Planovi za samo tranziciju moraju biti konkretni i moraju biti ispunjeni. Zelena transformacija nije samo tehnološki izazov, ona je pre svega društveni izazov za milione radnika koji su pogođeni. Regionalna i politička kohezija Evrope je u pitanju ako ne uspemo da ostvarimo pravednu tranziciju.''
Sindikati su formulisali zajedničke zahteve i organizovaće različite aktivnosti i događaje širom Evrope, od informativnih kampanja na nivou kompanije, kampanja na društvenim mrežama, konferencija, obuka, medijskih publikacija, kampanja pisama i brifinga sa nacionalnim političarima, do nacionalnih mitinga i protestnih šetnji. Dvonedeljna mobilizacija će se završiti 10. novembra sindikalnim događajem koji će biti domaćini industriAll Europe i njene sestrinske organizacije, IndustriALL Global Union, na COP26, Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2021. u Glazgovu.
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"