VESTI
     
 
Protest bugarskih sindikata CITUB i PDKREPA protiv netransparentne strategije tranzicije, bez jasnoće i vizije. Peticiju potpisalo 100.000 radnika.
NIŠTA ZA NAS BEZ NAS!




Sofija, oktobar 2021.

     CITUB i PODKREPA organizuju nacionalni protest kako bi se žalili na nepostojanje jasne strategije tranzicije i neuključivanje sindikata. Sindikati su duboko zabrinuti jer se očekuje da će Green Deal snažno uticati na Bugarsku, s obzirom na njenu zavisnost od uglja, rastuće cene energije, slabu infrastrukturu i slabu socijalnu zaštitu

     . ... najvažnije je da postepeno ukidanje uglja dolazi sa fazom otvaranja novih radnih mesta i sistematskog uključivanja sindikata u planiranje pravedne tranzicije.

     Bugarski sindikati pridruženi konfederacijama CITUB i PODKREPA danas organizuju nacionalni protest kako bi se žalili na strategiju tranzicije u njihovoj zemlji kojoj nedostaje jasnoća i vizija. Radnici rudarstva i energetike iz obe konfederacije predaće peticiju sa više od 100.000 potpisa, koja sadrži jasne zahteve u vezi sa procesom pravedne tranzicije u Maritsa East Istočnoj, najvećem energetskom kompleksu u jugoistočnoj Evropi, na:

     - Obezbedite dovoljno vremena i obezbedite nesmetan prelaz

     - Analizirajte mogućnosti za energetsku nezavisnost

     - Osigurati učešće radnika, dobro plaćene poslove, bolje uslove rada i jasan plan za kompleks Maritsa East .

     Trenutna politička situacija u Bugarskoj stoji na putu pravilnom procesu tranzicije. Bugarski nacionalni energetski i klimatski plan iz 2019. uključivao je postupno ukidanje uglja do 2035. godine, ali je bugarska vlada odstupila od datuma povlačenja, stvarajući tako neizvesnost. Politička nestabilnost takođe usporava proces planiranja tranzicije. Dva parlamentarna izbora ranije ove godine nisu rezultirala stvaranjem nove vlade i Bugari se sada pripremaju za treće izbore u novembru. Sadašnja prelazna vlada je tek sada počela da konsultuje zainteresovane strane o procesu tranzicije.

     Rastuće cene energije posebno teško utiču na bugarsku ekonomiju i domaćinstva. Cene struje su porasle za 300 odsto. Bugarska već ima visoku stopu energetskog siromaštva sa 30% domaćinstava koja izjavljuje da ne mogu priuštiti da održe svoje domove toplim. Situacija bi Bugarsku mogla dovesti u nepredvidivu ekonomsku i socijalnu krizu.

     Sindikati nisu dovoljno uključeni u pripremu Plana teritorijalne pravedne tranzicije i to umanjuje poverenje i ukupnu podršku bugarskih radnika u procesu tranzicije.

     Bugarski industrijski sindikati izrazili su zabrinutost u pismu bugarskom premijeru:

     „Zeleni dogovor, a posebno transformacija energije, takođe sadrži još jedan obavezan element koji se zove „Prava tranzicija“. Rudari i inženjeri trenutno se bore ne samo za svoje poslove, već i za ekonomiju zemlje. Naglo i neobezbeđeno gašenje energetskog centra Marica biće katastrofalno za zemlju i povratak životnog standarda koji je decenijama iza. Svi smo mi zajedno sa vama dužni da razmišljamo kako da idemo napred, a ne nazad.”

     Luc Triangle, generalni sekretar industriAll Europe: „Današnji protest u Bugarskoj je simptom ogromnih praznina u pačvorku pravedne tranzicije Evropske unije i ekonomske i političke situacije u Bugarskoj. Zeleni dogovor će biti poseban izazov za Bugarsku. Njena privreda je u velikoj meri zavisna od uglja, cene energije su u visokom porastu - što utiče na domaćinstva i radnike, infrastruktura je slaba, a slaba socijalna zaštita je stvarna briga. Za zemlju kao što je Bugarska, stoga je najvažnije da postepeno ukidanje uglja dolazi sa fazom otvaranja novih radnih mesta i sistematskog uključivanja sindikata u planiranje pravedne tranzicije.”

     Situacija u Bugarskoj je tužan dokaz o postojanim prazninama u okviru politike pravedne tranzicije širom EU i nedostatku uključenosti sindikata. To potvrđuje pravovremenost predstojeće kampanje IndustriAll Europe koja nastoji da industrijskim radnicima pruži snažan glas u procesima transformacije. Samo snažan glas industrijskih radnika može osigurati pravednu tranziciju koja ne ostavlja iza sebe nijedan radnik i nijedan region. Politička platforma IndustriAll Europe navodi naše konkretne zahteve za pravednom tranzicijom. Današnji protesti u Bugarskoj poklapaju se sa sastankom koji industriAll Europe organizuje sa bugarskim sindikatima i službama Evropske komisije zaduženim za regionalne poslove i ocenu planova teritorijalne pravedne tranzicije. Na sastanku će se razgovarati o tome kako poboljšati transparentnost i učešće sindikata u bugarskoj tranzicionoj strategiji. IndustriAll Europe stoji uz svoje članove sindikata u Bugarskoj kako bi osigurao da se tranzicija sprovede sveobuhvatnom strategijom, pri čemu su radnici strateški partner u tom procesu. "Ništa o nama bez nas!"


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"