VESTI
     
 
Одржан III Конгрес IndustriAll посредством виртуелних платформи. Домаћин Конгреса Женева, учествовало више од 3000 делегата и посматрач из више од 100 земаља.
ЈАК СИНДИКАТ КАО ГАРАНТ РАДНИЧКИХ ПРАВА




Женева 14-15. септембар 2021. год.


   III Конгрес IndustriAll који је планиран да се одржи у Кејптауну је усред пандемије Covid19 одржан као виртуелни догађај из седишта IndustriAll у Женеви. У раду конгреса је учествовало више од 3000 делегата и посматрача из преко 100 земаља. Током Конгреса се водила свеобухватна дебата у којој је учествовало 200 делегата, изабрано је ново руководство и усвојен свеобухватни и амбициозни план за наредне четири године.

 


 

   Светски синдикати и њихови радници суочавају се са неколико криза, растућом неједнакошћу, променом облика рада, климатским променама, а сада и пандемијом. Радницима су потребне јаке организације да изграде пут кроз ове кризе и да осигурају да радници не плаћају цену.

   Трећи Конгрес ИндустриАЛЛ -а био је кључан састанак за глобални синдикални покрет, јер ће у наредне четири године утицати на приоритете синдиката у рударском, производном и енергетском сектору широм света. 

   Иако је састанак одржан виртуелно из седишта у Женеви, а не у Јужној Африци како је планирано, дух борбе против апартхејда био је присутан током целог Конгреса, уз музику, историјске постере и видео записе. Делегате је подсетио на то како су се црни радници организовали у синдикате како би преузели моћ државе апартхејда и лоших шефова, и победили. 

 


 

   Делегати су се опростили од Валтера Санчеза, који је поднео оставку на место генералног секретара. 

   Одржани су онлајн избори за нови руководећи тим. Атле Хøие, бивши помоћник генералног секретара, изабран је за генералног секретара. Јорг Хофманн, председник немачког синдиката ИГ Металл наставиће као председник ИндустриАЛЛ -а. Кемал Озкан поново је изабран за помоћника генералног секретара, а придружио му се и Кан Матсузаки, раније ИКТ, електрични & директор сектора електронике и бродоградње-разбијање бродова у ИндустриАЛЛ-у, и Kристине Оливиер, међународна секретарка у јужноафричкој унији НУМСА. 

   


 

   Ту је и шест нових потпредседника из ИндустриАЛЛ региона: 

Азијско-пацифички-Акира Такакура, Јапан 

Латинска Америка и Кариби-Луцинеиде Варјао, Бразил

Блиски исток & Северна Африка-Абделмајид Матоуал, Мароко (2021-2022), Хасхмеиа Ал Саадави, Ирак (2022-2023), Салех Кандил, Мароко (2023-2024), Хабиб Хазами, Тунис (2024-2025) 

Северна Америка-Анна Фендлеи, САД 

Подсахарска Африка Јосепх Монтесетсе, Јужноафричка Република 

Европа - ГарбинеаЕспејо, Шпанија Марие Нилссон, Шведска 

   У свом реферату ,,Победа у рату за радничка права '' председник ИндустриАЛЛ -а и ИГ Металл -а Јорг Хофманн говорио је о потреба за правдом вакцине: пандемија је оставила милионе људи без прихода, превише је умрло, људска и радничка права су се погоршала, а дошло је и до пораста дискриминације и сегрегације. Сиромашне земље имају веома слаб приступ вакцинама.

   "Ово је дубоко неправедно: потребна нам је поштена, глобална дистрибуција вакцина." , поручује Јорг Хофманн.

   Док су делегати Конгреса расправљали о предложеном акционом плану за наредни четворогодишњи период, генерални секретар ИндустриАЛЛ-а Атле Хøие нагласио је потребу доприноса повезаних синдиката: jaчања солидарности и нових глобалних споразума са мулти националним компанијама.

 


 

   „Права радника се газе и нападају сваког дана у години. Имамо пуно право да очекујемо побољшања постојећих односа и помаке ка праведнијим односима.

   Делегати Конгреса су изразили уверење да се свет мора окренути правима људи и радника, нарочито правима жена и младих радника.

 
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"