VESTI

III Kongres IndustriAll Europe преко интернета одржан под слоганом „ Градимо опоравак за све“. Триста педесет делегата из 180 синдиката и 38 држава. Индустриол Европа породица са 6.400.000 чланова. Будућност припада свима.
III Конгрес IndustriAll Europe

III Конгрес IndustriAll Europe изабрао je руководећи тим на мандатни период 2021 - 2025. Конгрес је изабрао Лук Трианглa за генералног секретара, Исабеле Бартхес и Јудит Киртон-Дарлинг за заменице генералног секретара и Михаел Вассилиадис за председника IndustriAll Europe .

Лук Триангл је био на месту генералног секретара IndustriAll Europe од 2016. године, а пре тога на положају заменика генералног секретара између 2012-2016. Пре тога, био је генерални секретар Европске федерације текстила, одеће и коже (2011-2012) и раније је обављао разне функције у белгијском синдикату металаца АЦВ.

Исабеле Бартхес придружила се Европској федерацији металаца (ЕМФ) 1996. године. У ЕМФ-у, а касније као виши саветник за политику компаније IndustriAll Europe, била је одговорна за низ кључних области политике, посебно за политику предузећа, као и за колективно преговарање и социјалну политику. У јулу 2020. године, Извршни комитет организације именовао је Исабелле за заменицу генералног секретара IndustriAll Europe.

Јудитх Киртон-Дарлинг била је британска посланица у Европском парламенту за североисток Енглеске (2014-2020). Пре тога, била је активна у радничком и синдикалном покрету. Посебно је изабрана за конфедералног секретара у Европској конфедерацији синдиката 2011. године, а раније је такође радила за Европску федерацију радника рудника, хемикалија и енергетике (ЕМЦЕФ) и ЕМФ. У јулу 2020. године Извршни комитет организације именовао ју је за заменицу генералног секретара за IndustriAll Europe.

Михаел Вассилиадис је председник Немачке индустријске уније рударства, хемикалије и енергетике (ИГ БЦЕ). Михаел је на изабраној функцији председника компаније IndustriAll Europe од 2012. године. Лук Триангл: „IndustriAll Europe и њених 180 организација чланица представљају скоро 7 милиона радника. Заједно ћемо наставити пут ка већој солидарности и заједничком деловању. Снажан, јединствени глас радника и синдиката сада је важнији него икад. Зелена транзиција и дигитализација могу се постићи само уз наше учешће, а то захтева добар социјални дијалог, јаке колективне уговоре и значајно укључивање радника. Следеће године биће изазовне за европске индустријске раднике. Борићемо се за квалитетна радна места, поштене плате и транзицију у којој нико неће заостајати “.

Исабеле Бартхес: „Брзе промене ће и даље утицати на наш живот, радна места и радно окружење у наредним годинама. Пред нама су многе могућности, али и изазови, у средишту су растуће неједнакости између људи и региона у Европи. Ветар промена дува Европом са наративом који заговара социјалнију Европу. Искористићемо овај замах да се заложимо за јача права радника, те за више и квалитетнија радна места. Јачање колективног преговарања и социјалног дијалога биће наш компас. “ Јудит Киртон-Дарлинг: „Наш покрет је изграђен на основним принципима колективизма и солидарности. Они су основа нашег европског синдикалног рада. Мултинационалне компаније и опортунистичке владе неће оклевати да искористе и продубе поделе у својој жељи да смање трошкове и стандарде рада. Као европски синдикални покрет, одговорићемо на то удвостручујући напоре на продубљивању и јачању солидарности и сарадње између радника широм Европе. Да бисмо пружили опоравак свима, морамо да будемо проактивни у начину на који се организујемо да ојачамо глас радника, од пода до сале за састанке. “ Михаел Вассилиадис: "Еколошка трансформација је велики изазов за Европу и истовремено може бити потицај за будућност ако се обликује социјално", рекао је Василијадис с погледом на наредне године. „Да бисмо повећали могућности за раднике, потребни су нам јаки синдикати. Међутим, рекао је, европској политици често недостаје како циљеви треба да се постигну у конкретном смислу како би се осигурала социјална равнотежа. "Европа је на раскрсници. Или ће то бити доба одрживости, нових инвестиција и иновација или фаза социјалне и економске кризе", рекао је Василијадис. Индустријски синдикати су у средишту ове расправе: „Имамо посебну одговорност и моћ да обликујемо заштиту и будуће могућности радника у нашим секторима.“

С обзиром на дубоки економски и социјални пад изазван пандемијом и дубок утицај на наше секторе и раднике, наш Стратешки план усредсређен је на индустријски и социјални опоравак од кризе, као и на управљање двоструким зеленим и дигиталним трансформацијама које су убрзане пандемије и плана опоравка. Наш главни циљ ће бити заштита праведне транзиције која у транзицији и опоравку не оставља ниједног радника нити регион и осигуравање да радници буду у средишту трансформација.

Конгрес је пружио важне предуслове и оријентацију која ће нам помоћи да изградимо опоравак за све, снажним гласом за индустријске раднике у Европи:

- индустријски Стратешки план за целу Европу 2021-2023

- предлоге које су увеле чланице Индустриoл Европе

У раду Конгреса је учествовао и Индустријски синдикат Србије са својим представницимa.