VESTI
     
 
Синдикалним јединством италијански синдикати металаца ФИМ ЦИСЛ, ФИОМ ЦГИЛ и УИЛМ потписали национални Кoлективни уговор за 1,6 милиона радника у сектору метала.
Уједињени италијански металци потписали нови национални споразум




10. фебруара 2021.

После више од годину дана преговора, италијански синдикати металаца успешно су обновили свој национални колективни уговор 5. фебруара. Споразумом је обухваћено око 1,6 милиона радника. Италијанске подружнице ИндустриАЛЛ Глобал Унион ФИОМ-ЦГИЛ, ФИМ-ЦИСЛ и УИЛ-УИЛМ закључиле су преговоре о националном колективном уговору са значајним резултатима.

Укупно повећање просечне зараде од 112 евра (135 америчких долара) поделиће се у четири наврата током споразума, који важи од јануара 2021. до јуна 2024. године. „Овим обновљеним споразумом желимо да победимо невиђену кризу повећањем плата за 112 евра, плус заштиту и гаранције за многе раднике“, каже Роццо Паломбелла, генерални секретар УИЛ-УИЛМ-а. Поред повећања, споразум такође укључује повећање од 12 ЕУР (14 УСД) на основу инфлације за минималну зараду од јуна 2020. Остала повећања укључују 200 ЕУР (242 УСД) годишње флексибилних накнада, као и повећање за доприноси послодавца у додатни пензијски фонд за 2,2 одсто од 2022. године за младе раднике млађе од 35 година. Главно постигнуће споразума је реформа система класификације послова, који постоји од 1973. године. Францесца Ре Давид, генерална секретарка ФИОМ-ЦГИЛ, каже: „Споразумом се јача законодавство у вези са синдикалним односима, правима на информације и учешће, правом на обуку, питањем здравља и безбедности и борбом против родно заснованог насиља“. Синдикати су такође успели да ојачају део споразума о индустријским односима и као резултат тога, права из радног односа биће боље заштићена. Радници ће такође уживати побољшана права на информисање, дискусију, учешће и обуку. Нови споразум ће боље заштитити индивидуална права радника, а формулације о родно заснованом насиљу и паметном раду, укључујући право радника на прекид везе ван радног времена, знатно су побољшане. Поред тога, биће уведена клаузула о обавези одржавања радног односа када компанија закључи уговоре о јавним набавкама.

Роберто Бенаглиа, генерални секретар ФИМ-ЦИСЛ, каже: „Било је веома тешко преговарати, можда један од најтежих у последњим деценијама, са пандемијом, економском и социјалном кризом којој сада додајемо и политичку.“ Наредних недеља споразум ће бити представљен радницима у земљи да гласају о њему.



Валтер Санчез, генерални секретар ИндустриАЛЛ-а, каже: „Честитам нашим трима синдикатима чланицама ИндустриАлл ФИМ ЦИСЛ, ФИОМ ЦГИЛ и УИЛМ на важном постигнућу у веома изазовним временима. То је свакако инспирација за све нас, не само због позитивних економских аспеката, већ и због јединства међу синдикатима који омогућавају ову победу. “

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"