VESTI
     
 
„Magna Seating“-Odžaci masovno otpušta radnike, a od države dobila milione evra da to ne čini. Ghione izviždan od strane radnika.
Pljušte otkazi u Magna Seating




Odžaci , 25.06.2020.

Među prvim kompanijama koje u se prjavile za dobijanje pomoći od Vlade Republike Srbije vredne 5,1 milijardu evra je bila kompanija „Magna Seating“ sa blizu 2000 radnika.

„Najveći zahtev privatnika bio je da se odloži plaćanje poreza i doprinosa, to smo i uradili, kešom ćemo pomoći zaposlenima uplaćujući minimalnu zaradu, tako da smo i njima izašli u susret“. Siniša Mali ministar finansija VRS.

Prva tranša od ukupno tri je uplaćena polovinom maja a onda slede isplate za jun i jul. Cilj ovih mera je bio da se očuva zaposlenost u toku trajanja vanrednog stanja, i da se pomogne privrednim subjektima kojima je otežano poslovanje tokom vanrednog stanja. Mere se ne primenjuju na privredne subjekte koji su:

     - Tokom vanrednog stanja umanjili broj zaposlenih za više od 10% ( ne računajući zaposlene na određeno vreme kojima ističe ugovor tokom vanrednog stanja)

     - Privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15.03.2020. god. Po nezvaničnim podacima (poslodavac ne objavljuje podatke). – izvod iz programa mera VRS.

Od perioda pre uvođenja vanrednog stanja do danas „Magna“ je podelila preko 500 ptkaza radnicima sa ugovorima na određeno vreme a ovih dana je metodama pretnji i prinude otkaze dobilo stotinak radnika sa ugovorima na neodređeno vreme (stalni).

Poslodavac je privodio radnike koji su u Magni rade od 3- 7 godina, pretio da će ih otpustiti bez ikakve nadoknade a onda ih terao da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu. Mali broj radnika je to odbio i sada očekuju odmazdu.



U proteklom periodu stotine radnika je dobilo otkaz a da za to nema realnog osnova.

Pre neki dan direktor Ghione je predstavio radnicima novog saradnika i zatražio da ga radnici pozdrave aplauzom ali je usledila gromoglasna tišina a nakon izjave Ghionea da će od septembra zarade porasti 6% radnici su ga izviždali.

Postavlja se pitanje, dokle će radnici ovo da trpe, dokle će lokalna samouprava da ćuti i kada će VRS zatražiti od Magne da vrati milione evra podrške koja je zloupotrebljena?

Treba pomnožiti broj radnika Magne (1500-1600) X minimalna cena rada 31.744 dinara X 3 meseca eto koliko „Magna treba da vrati državi Srbiji.

Može li to država ili postoji neki drugi dogovor sa predstavnicima države? Videćemo, izbori su prošli!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"