VESTI
     
 
ZIJIN Bor Cooper započeo sa kažnjavanjem radnika i rukovodioca kojima je dijagnostifikovan korona virus, od radnika i rukovodioca se zahteva da cinkare kolege, nadziru i opominju kolege. Doktor Kon, Krizni štab i predsednik Aleksandar Vučić da podnesu odgovornost za radnike ZIJIN Bor Cooper koji su inficirani.
ZIJIN kažnjava radnike kojima je dijagnostifikovan korona vrus




Bor, 20.05.2020.

„U Srbiju će sa istoka doći žuti ljudi...“ tako je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio prisustvo Kineza na prostorima Srbije pozivajući se na sadržinu kremanskih proroka Miloša i Mitra Tarabića.

Ono što u proročanstvu ne piše je da će ti žuti ljudi od radnika stvoriti robove i poslušnike, da će nas gaziti i omalovažavati kao njima neravne, da će nas ucenjivati i eksploatisati a da će im se aktuelni državni vrh dodvoravati i uvlačiti a kad se razbolimo u toku pandemije kažnjavati što smo se namerno inficirali i ne možemo da radimo.

Ovo sam izneo nakon što sam pročitao „Odluku o postupanju u odnosu na zaposlene koji su se nedovoljno uključili u sprovođenje mera prevencije i sprečavanja šienja epidemije korona virusa“ „ koju je potpisao generalni direktor ZIJIN Bor Cooper a koja je stavljena na oglasne table preduzeća i dostavljena reprezentativnim sindikatima u ZIJIN Bor Cooper.

U Odluci stoji da će „oni kod kojih je dijagnostifikovano prisustvo korona virusa, koji se nisu pridržavali donetih preventivnih mera u cilju samozaštite, biće kažnjeni oduzimanjem 20% od osnovne plate tri uzastopna meseca! Radnicima će biti izrečeno upozorenje (verovatno pred otkaz) a poslodavac zadržava pravo da istražuje njihovu odgovornost.

U Odluci stoji da „direktno nadređeni rukovodioci oni kod kojih je dijagnostifikovano prisustvo korona virusa „ biće razrešeni sa mesta vršenja funkcije „. Jebeš funkciju čuvaj glavu , ako te korona nije ubila.

Zaposleni u istoj smeni (Odeljenju) u kojoj je nekome dijagnostifikovano prisustvo korona virusa, za neispunjenje dužnosti u pogledu uzajamnog nadzora, biće kažnjeni oduzimanjem 10% od osnovne plate za jedan mesec. Takođe, rukovodioci kineskog i srpskog rukovodstva u čijoj je nadležnosti zaposleni kod koga je dijagnostifikovano prisustvo korona virusa, na nivou Radionica /Odeljenja, Fabrika/Službi, Rudnika i Ogranka, snose odgovornost kao rukovodioci, biće kažnjeni oduzimanjem 20% od osnovne plate tri meseca.

Da je poslodavac potpuno izašao iz svoje nadležnosti govori i deo Odluke kojom se od radnika zahteva da nadziru svoje kolege, rođake i prijatelje i opominju ih da savesno sprovode mere prevencije. I svo ovo kažnjavanje, upozorenja, pritisci, ponižavanja rezultat su, kako poslodavac kaže, loše obavljenog posla u pogledu prevencije i sprečavanja epidemije korona virusa za šta su za takvo stanje odgovorni generalni direktor, rukovodioci zaduženi za poslovanje i bezbednost kompanije i s toga će biti kažnjeni oduzimanjem 20% od osnovne plate 3 meseca uzastopno.

Sada se postavlja pitanje, ako su za ovo odgovrni a stoji u Odluci, generalni direktor i najviši rukovodioci, zašto kažnjavati sve ostale u hijerarhiji i radnike. Ovako se stiče utisak da su se svi oni koji su oboleli i oni koji su bili u izolaciji, svesno zarazili, kako ne bi radili a sebe i svoje bližnje doveli u životnu opasnost. I umesto da se ceo Bor digne, predvođen sindikatima, potpisnicima kolektivnog ugovora, oni koji su prigrabili sve moguće privilegije poslodavcu šalju jedno sramno i mlohavo pismo kojim zahtevaju da Odluka povuče.

A radnici? Ćute? Pa ćute, kad nema ko da ih povede i zaštiti? DOKLE BRE?!




16.02.2020. Bor, zgrada u kojoj žive radnici prispeli iz Kine. Sušeno meso na otvorenom,
nepoznatog porekla (nisu slepi miševi).


 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"