VESTI

Na poziv sindikata radnici "Magna Seating" Odžaci obustavili proizvodnju zabrinuti za svoje zdravlje i bezbednost. Poslodavac na najbrutalniji način ugrožava 2000 radnika ne preduzimajući ni jednu od mera zaštite. Magna kao moguće žarište Korona virusom.
Radnici Magna Seating prekinuli rad

Odžaci, 19.03.2020.
Višemesečno upozorenje Industrijskog sindikata Srbije direktoru Pierluigi Ghioneu da je zdravstveno bezbednosna situacija u fabrici i pre pojave Korona virusa katastrofalna i zabrinjavajuća i da je ne preduzimanje nijedne od zdravstvenih mera koje su propisane od strane Vlade Republike Srbije vezane za zaštitu i prevenciju Korona virusa izuzetno opasno i neodgovorno rezultiralo je besom radnika koji su na poziv Industrijskog sindikata Srbije prekinuli proizvodnju.
Poslodavac se u prethodnom periodu koristio fašističkim metodama i lažima u obračunu sa Industrijskim sindikatom (IS)"Magna Seating" koji je od poslodavca zahtevao da ispuni sve propisane zdravstvene mere zaštite za vreme vanrednog stanja.
Na pitanje sindikata, da li je pre nekoliko dana u poseti "Magni" bio strani državljanin (Nemac), te da su svi radnici koji su bili s njim u kontaktu poslati u kućne karantine, direktor Ghione nije odgovorio.
Takođe, nemamo odgovor ni na pitanje , da li je tačno, da su dvojica radnika Magne došli u fabriku iz Valensije bez procedure karantina i ispitivanja na Korona virus, Ghione nije dao odgovor.
Radnici su blago rečeno u panici, zahtevaju od poslodavca da omogući predsedniku IS "Magna Seating" Daliboru Antanasijeviću da uđe u fabriku i predvodi pregovarački tim.
Čitavom događaju je prisustvovala i policija koja se nakon razgovora sa direktorom uputila u kancelariju Javnog tužilašta sa zahtevom da Tužilaštvo pokrene Krivične postupke protiv direktra Magne.
Umesto da pristupi pregovorima, poslodavac se oko 12 časova oglasio informacijom da se fabrika zatvara 20.03.2020. a zaposleni mogu da imaju plaćeno odsustvo ili korišćenje dana godišnjeg odmora.
Pregovarački tim sindikata je zahtevao da radnici koji se odluče za plaćeno odsustvo dobiju 80% od prosečne zarade ostvarene u prethodnih 12 meseci.
Oko 13:30 časova direktor Ghione je povukao predlog koji je izrekao u 12 časova i najavio da će svi zaposleni bez njihove saglasnosti koristiti stare dane godišnjeg odmora ili nove dane godišnjeg odmora koliko ih ko ima. Koje ludilo! Sve je to protivzakonito, nenormalno, nemoralno i zaslužuje jednu ozbiljnu hospitalizaciju i lekarsku dijagnozu.
Industrijski sindikat Srbije će organizovati radnike da sutra ponovo stanu dok se ne nađe razumno i zakonom predviđeno rešenje.
Nažalost, ludilo i osionost poslodavca ostaje a i to je rešivo samo da je nama solidarnosti i sloge kao što je to bilo danas u Magni.