VESTI
     
 
Direktor „Magna Seating“ Odžaci Pierluigi Ghione zabranio obavljanje sindikalnih aktivnosti predsedniku Industrijskog sindikata (IS) „Magna Seating“ Daliboru Antanasijeviću. Očekuje se dolazak Inspekcije rada i pokretanje tužbe protiv poslodavca.
„Magna Seating“ zabranjuje rad predsedniku Industrijskog sindikata




Odžaci, 15.01.2020.

Direktor „Magna Seating“ Odžaci Pierluigi Ghione je potpisao Rešenje o plaćenom odsustvu predsedniku IS „Magna Seating“ koje on nije ni tražio. Rešenjem se bez potpisanog Sporazuma sa sindikatom a to je zakonom propisano, predsedniku sindikata odobrava 45 sati bavljenja sindikatom dok mu se za ostale dane zabranjuje ulazak u fabriku.

Ovakav primer ugrožavanja prava na sindikalni rad i udruživanje Srbija nije imala sve do sada. Ova mera nije bila dovoljna poslodavcu već on na sastanku koji je održan 09.01.2020. godine u čijem su radu učestvovali Pierluigi Ghione-generalni direktor, Michael Koller-direktor operativnog režima Evrope, Augustin Gernot-Grupni direktor za ljudske resurse i Aleksandra Jakšić-direktorica ljudskih resursa, usmeno obaveštava predsedenika sindikata da mu se zabranjuje uazak u fabriku i da u fabrici može da provede samo 45 sati.

Takođe je rečeno da se predsedniku sindikata zabranjuje ulaz u pogone i da će ukoliko tu zabranu prekrši intervenisati Obezbeđenje i fizički ga skloniti. Takođe je rečeno da će predsednik sindikata ukoliko pokaže neposlušnost imati stalnu pratnju radnika Obezbeđenja pa i u toku 45 sati određenih za sindikalni rad.

Ovo je nastavak progona predsednika IS „Magna Seating“ i našeg članstva u „Magna Seating“. Shodno zakonskoj mogućnosti Industrijski sindikat Srbije je poslodavcu uputio Dopis-Mišljenje o izdatom Rešenju o plaćenom odsustvu a Inspekcija rada u Somboru je dobila Zahtev za inspekcijski nadzor u „Magna Seating“.



Takođe smo obavestili IndustriAll Evropa o događajima u“Magna Seating“ i očekujemo njihovo uključivanje. Ovo je cena koju plaća po mišljenju IndustriAll Evropa i IndustriAll Global najuspešniji fabrički sindikat na prostoru Jugoistočne Evrope za 2019. godinu. Ovo prestižno priznanje je IS „Magna Saating“ dodeljeno na završnjoj Konferenciji „Jačanje kapaciteta sindikata Jugoistočne Evrope za ostvarivanje boljih uslova rada u sektoru tekstila i obuće“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"