VESTI
     
 
O sudbini Fabrike stakla Paraćin (SFS) odlučivaće Privredni sud u Kragujevcu. Industrijski sindikat FSP zahteva od stečajnog upravnika i nadležnih državnih organa utvrđivanje odgovornosti svih bivših i sadašnjih rukovodioca koji su sistematski pljačkali fabriku. Fabriku posetilo i rukovodstvo Industrijskog sindikata Srbije (ISS).
Poslovna budućnost SFS u rukama suda




Paraćin,11.05.2017.

Sve nedoumice oko budućnosti SFS daće sud 18. maja 2017. godine kada će pasti odluka o uvođenju stečaja u SFS.

Više od 800 radnika sa strahom čeka taj dan jer znatan broj njih će završiti na birou rada. Na sastanku koji je održan u SFS a koji je organizovao stečajni upravnik SFS Saša Jovanović na zahtev IS SFS razgovarano je o budućnosti SFS i njenom postovnom opstanku. Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Nebojša Bogdanović, izvršni direktori, predstavnici Samostalnog sindikata, ASNS, Nezavisnosti i Pušica Milorad-Mićo doskorašnji predsednik Nadzornog odbora SFS.

Predsednik IS SFS Ljubiša Mišić je ukazao da iza propasti SFS stoji kriminal i organizovana grupa unutar i van fabrike koja je sistematski potkradala fabriku bez obzira ko je bio većinski vlasnik SFS.

Stečajni upravnik Saša Jovanović prisutnima je pojasnio moguće pravce stečaja i pozicije radnika. Insistiranje Ljubiše Mišića da se pokrene utvrđivanje odgovornosti za propast fabrike je rezultiralo obraćanjem stečajnog upravnika odgovornim licima SFS Nalogom kojim:

Zabranjuje se raspolaganje imovinom stečajnog dužnika (prodaja, nabavka, plaćanje, sklapanje ugovora...) bez prethodnog odobrenja privremenog stečajnog upravnika.

Takođe, odgovorna lica su dužna da sačine Izveštaj o toku prethodnog stečajnog postupka i to:

1. Spisak imovine koja je prodata, prenesena ili na drugi način otuđena

2. Spisak gotovinskih priliva i odliva učinjenih u toku prethodna tri meseca kao i u periodu od otvaranja prethodnog stečajnog postupka (na dnevnom nivou)

3. Početno i krajnje stanje na računu stečajnog dužnika (na dan otvaranja prethodnog postupka i dana sačinjavanja izveštaja)

4. Spisak obaveza i potraživanja stečajnog dužnika

Traži se i uvid u sledeća dokumenta: - Statusnu dokumentaciju

- Delovodnu knjigu

- knjigu udela

- Imovinsko pravnu dokumentaciju (izvode iz javnih knjiga, dokazi o vlasništvu nad imovinom, eventualne hipoteke, zaloge)

- Godišnji finansijski izveštaji za prethodnih 5 godina

- Analitiku kupaca i dobavljača sa tačno navedenim podacima (naziv, adresa, PIB)

- Popisne liste na dan 31.12.2016.

- Zaključni list na dan 31.12.2016. godine

- Izveštaj revizora (ako je revizija rađena)

- Ugovore

- Liste sporova sa propratnom dokumentacijom

- Spisak zaposlenih na dan pokretanja postupka sa analit. Podacima i opisom i ugovorima o radu

- Spisak obaveza i spisak potraživanja (analitika kupaca i dobavljača)

- Ostalu dokumentaciju od važnosti za imovinu i status preduzeća.

Stečajnom upravniku je takođe predočena trenutna poslovna aktivnost SFS, ugovorena proizvodnja kaoi strateška važnost koju SFS ima.

ISS očekuje pozitivno rešenje od Privrednog suda Kragujevac a to je tzv. Radni stečaj jer SFS radi, postiže sve bolje poslovne rezultate a što omogućava korektnu nagodbu sa poveriocima.

Shodno navedenim događanjima rukovodstvo ISS predsednik Dragan Matić i regionalni poverenik za Pomoravsko šumadijski region su posetili SFS i razgovarali sa predsednikom IS SFS Ljubišom Mišićem.  



Kolega Mišić je obavestio predsednika Matića o navodima u nedeljniku „Tabloid“ gde je izneseno niz uvreda na njegov račun a ISS predstavljen kao „nepostojeći“ sindikat. Mišić je zahtevao da se „Tabloid“ utuži, što će kolega Mišić i uraditi.

U SFS je voda puštena, lopovi napolje i oni koji su ih podržavali, radnici za mašine.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"