VESTI

Rukovodstvo Industrijskog sindikata Srbije(ISS) u poseti povereništvu u „Sloboda“ Čačak. Dobri poslovni rezultati, redovne zarade ali i mnogo privremenih ugovora o radu. Koristiti iskustva iz drugih preduzeća Odbrambene industrije.
„Sloboda“ na dobrom putu

Čačak, 18.03.2017.
Radnu posetu povereništvu Nezavisnog sindikata „Sloboda“ Čačak obavili su potpredsednici Industrijskog sindikata Srbije Nebojša Savić i Mileta Gujaničić kao i Jaćim Milunović koordinator za edukaciju za jugoistočnu Evropu ICEM/EMCEF-IUF/EFFAT-IndustriALL EU /IndustriAll GU.
Koleginice i kolege iz Nezavisnog sindikata „Sloboda“ Čačak su informisale predstavnike ISS o aktivnostima sindikata i događajima u kompaniji. „Sloboda“ beleži dobre poslovne rezultate a obnovljeni su i pogoni koji su bili van funkcije od NATO bombardovanja.
„Sloboda“ kao ostala preduzeća Odbrambene industrije predstavljaju okosnicu desetkovane srpske industrije. Na problem postojanja Ugovora o privremenim, nestalnim poslovima ukazao je predsednik NSS Prdedrag Borišić naznačivši da stotine radnika (mahom mladih) po više godina radi u kompanij ali i dalje imaju privremene ugovore. Ovo traje godinama unaza, dok se Vlada Republike Srbije zalaže za bolji položaj mladih radnika i poštovanje zakona.
„Sloboda“ je još uvek državno preduzeće (tako i neka ostane) pa se postavlja pitanje, šta treba da se desi da radnici „Slobode“ koji su stekli zakonski uslov, postanu radnici sa stalnim ugovorima o radu? Taj problem su imala i druga preduzeća Odbrambene industrije ali su ga rešili u 2016. Pomoć oko toga u vidu saveta i primera dobre prakse stižu od IS „Prvi partizan Užice“ (PPU) i predsednika Odbora za namensku industriju i predsednika PPU Zorana Tomanovića. Tomanović je naznačio da je potrebno saglasje sindikata i rukovodstva, puno poverenje i zajednička odgovornost za nova rešenja.
Sve u svemu „Sloboda“ je na dobrom putu i tako treba i nadalje da se radi. Na tom putu mogu računati na podršku ISS.