VESTI

Kineski evropski put svile se ne završava u Smederevu i Srbiji, on se završava na obalama Baltika i Severnog mora. US Steel Košice ide Kinezima a Ameri idu kući. Srpski čelik na evropskom tržištu.
Kinezi u Košicama a Srpski čelik u Evropi

Košice, 30.01.2017.

Kineski „put svile“ u Evropi svoje ishodište ima u zakupu Grčke luke Pirej a kraj puta će najverovatnije biti sever Evrope, tačnije Baltičko i Severno ledeno more.

O ovome je Industrijski sindikat Srbije pisao početkom 2016. godine kada je bilo jasno da će Hesteel postati vlasnik Železare Smederevo. O dolasku Kineskih investitora u Košice se govorilo i ranije ali dolazak Trampa na mesto predsednika SAD i njegova predizborna obećanja o povratku poslova u Ameriku su ubrzala dogovore oko prodaje Košica.

Podsećamo da je US Steel u Košicama ostao direktnim pregovorima premijera Slovačke i US Steel u Pitsburgu i dobijanja povlastica koje su Ameri dobili i tako nastavilu poslovanje u Slovačkoj. Prošle nedelje akcionari i bord direktora US Steel-a su potvrdili nastavak pregovora sa Hesteel-om sa železarom u Košicama.

Dobro iskustvo Hesteel sa Železarom Smederevo koju su Ameri postavili i organizovali posao, ohrabrilo je Kineze da mnogo bolju, veću i tehnološki napredniju Železaru Košice kupe i tako direktno uđu na tržište Evrope. Taj čelik i proizvodi će biti Slovački sa znakom EU kao što je i čelik u Smederevu srpski.

Kada je Kineski čelik u pitanju posebno je interesantna odluka Evropske komisije i Parlamenta da Kini ne prizna status tržišne ekonomije na prostoru EU a ta zabrana je važna za sektor čelika. U odluci stoji da se svim proizvodima Kineskih Železara i čeličana onemogućava prodaja na tržištu EU uvođenjem antidamping cena što podrazumeva dodatne namete od 30,7% do 64,%.

Ova zabrana može da važi za pogone koji potpadaju pod udar normi i njihovo nepoštovanje vezanih za tržišnu ekonomiju a to su intervencionizam države, povlašćeni statusi, nepoštovanje standarda i ekoloških normi, onemogućavanje slobodnog sindikalnog organizovanja i nemanje kolektivnih ugovora. Moguće je da se to u pogonima u Kini ne poštuje ali to nije slučaj i sa „Hesteel Srbija“.

Industrijski sindikat Srbije, Nezavisni sindikat metalaca „Hesteel Srbija“ Smederevo i druga dva reprezentativna sindikata su 2016. godine posle 40 dana pregovora potpisali Kolektivni ugovor koji se poštuje a sindikati nesmetano rade a Hesteel Srbija. Po pozivu ISS i Nezavisnog sindikata u poseti Železari „Hesteel Srbija“ su bili i predstavnici IndustriAll Evropa i uverili se u dobre odnose i visok nivo socijalnog dijaloga. Država više nema upliv u poslovanje i rad železare, investicije, zarade su na teret „Hestee Srbija“ a poslovni rezultati nikad bolji.

Jedna od stvari koje je US Steel uveo u Železaru je visok nivo ekoloških standarda, zaštite životne okoline koji se i danas poštuju i primenjuju. Sve ovo govori da je čelik u „Hesteel Srbija“, srpski čelik, proizveden po svim standardima koji omogućavaju da se naši proizvodi prodaju širom Evrope i sveta.

O svemu ovome Nezavisni sindikat metalaca „Hesteel Srbija“ će izvestiti svoje predstavnike u IndustriAll Evropa u odboru za čelik i predstavnike Evropske komisije.

Političke probleme neka rešavaju političari a radnicima neka se omogući da rade.