VESTI
     
 
Protesti Apotekara u Boru




Bor, 13.01.2017.

U organizaciji Industrijskog sindikata Srbije „Apoteke Bor“, 16.01.2017. godine organizovaće se Protest radnika „Apoteka Bor“ koji pet meseci ne primaju zarade, već duže vreme se radnicima ne uplaćuju doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje.

Ova agonija više od 100 radnika traje od oktobra 2016.godine kada je blokiran poslovni račun „Apoteka Bor“. Do današnjeg dana održan je jedan sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave bez ikakvog rezultata.

Zaposleni iz „Apoteka Bor“ masovno napuštaju posao i posao traže u privatnim apotekama koje se masovno otvaraju. Sve ovo se događa u trenutku kada se u Beogradu u Privrednoj komori Srbije vodi javna rasprava o Nacrtu Zakona o apotekarskoj delatnosti.

Analizirajući Nacrt zakona, poglavlje II član 4 koji govori o načelima apotekarske delatnosti i poštovanja ljudskih prava i vrednosti u apotekarskoj delatnosti koje kaže

„ Načelo poštovanja ljudskih prava i vrednosti u apotekarskoj ustanovi podrazumeva obezbeđivanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrednosti u obavljanju apotekarske delatnosti, pre svega prava na život, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i neprikosnovenost ljudskog dostojanstva, uvažavanje moralnih, kulturnih, religijskih i filozofskih ubeđenja građanina. „



Da li se ovo načelo primenjuje i važi za one koji su naspram korisnika apotekarskih usluga? Šta je sa njihovim pravima na život, nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta, ljudsko dostojanstvo? Šta od toga ima onaj koji pet meseci ne prima platu, nema pravo na zdravstveno lečenje, ugrožava zdravlje i život njega i porodice. Kada će oni moći da stanu u red u apoteci i dobiju lek?

U ovom trenutku tri radnice imaju zakazane operacije ma Beogradskoj vojno medicinskoj akademiji. Radnici zahtevaju prijem kod lokalnih samouprava, izveštaj o toku dogovora sa predstavnicima dobavljača lekova i razgovora sa ministrom za lokalnu samoupravu u vezi reprograma dugova „Apoteka Bor“ i početak realizacije dogovora.

Zahteva se isplata zarada, uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje i uplata PIO fondu. Takođe, radnici zahtevaju odgovor o budućem statusu radnika „Apoteka Bor“.

Protest počinje u 10:00 časova ispred zgrade opštine Bor.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"