VESTI
     
 
Konfederacija slobodnih sindikata (KSS) započela seriju seminara „Pravna (ne)sigurnost radnika u Radnom zakonodavstvu Srbije, izazovi i posledice“. Elektrošumadija – Kragujevac domaćin prvog seminara.
PRAVNA (NE) SIGURNOST RADNIKA




Kragujevac, 30.11.2016.

Više od trideset članova KSS sa prostora Šumadije je pratilo seminar „Pravna (ne)sigurnost radnika u Radnom zakonodavstvu Srbije, izazovi i posledice“ koji je održan u Kragujevcu, tačnije u zgradi ED Elektrošumadija.

Učesnici su imali priliku da slušaju izlaganje prof dr. Živka Kulića o „Neuređenim i nedovoljno uređenim pitanjima u oblasti radnog prava“.



Ova tema je pažljivo odabrana na osnovu prakse i situacija u kojima se nalaze radnici i predstavnici sindikata. Zakon o radu je nedorečen i kontraverzan a sudovi koji procesuiraju radne sporove donose suprotne presude. U takvim okolnostima sindikati se moraju osloniti na znanje i brojnost, pre svega znanje.

Zakon o radu i druge regulative su pune „rupa“ koje koristi vlast. Zakon o radu obiluje neuređenim i nedovoljno uređenim pitanjima a ona su prisutna kako kod individualnih tako i kod kolektivnih prava. Zakon o radu je marginalizovao pravo zaposlenih i sindikata na participaciju bilo koje vrste, konsultovanje i informisanje radnika je obuhvaćeno malim brojem članova a oni sami su neodređeni i dvosmisleni. Ne postoje mehanizmi i mogućnosti da radnici izražavaju svoje stavove, mišljenja i inicijative.



Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije učesnici seminara su izneli neka svoja iskustva, istakavšii da svi navedeni problemi mogu biti rešeni dobrim Kolektivnim ugovorom na nivou preduzeća. Za to je potrebno malo volje, pameti i odgovornosti. Ko to nema, nema mu spasa.

O drugoj temi seminara „Problemi sa kojima se u praksi susreću pravni zastupnici u primeni radnog prava“ izlagala je Vera Tomović- pravni zastupnik EPS. Nakon njenog izlaganja smo shvatili u kom tamnom vilajetu se nalazimo, te ne čudi činjenica da radni sporovi traju pet, šest i deset godina. Ovakva situacija bi mogla biti prevaziđena zaživljavanjem Sudova rada a o tome je govorio Ivica Cvetanović, predsednik KSS.


   


Ovo je bio jedan moćan, dobro organizovan seminar sa aktuelnim temama i izvanrednim predavačima. Naredni seminari su planirani za Niš i Beograd.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"