VESTI
     
 
„STOP socijalnoj i industrijskoj katastrofi u Caterpillaru“. Hiljade radnika protestovalo u Caterpilarovom sedištu u Ženevi.
STOP ZA RESTRUKTURIRANJE CATERPPILARA




Ženeva, 18.11.2016.

Više hiljada radnika zaposlenih u mnogobrojnim Caterpilarovim evropskim fabrikama je protestovalo u evropskom sedištu kompanije u Ženevi.

Radnici se protive planovima zatvaranja i otpuštanja u pojedinim preduzećima. Radnici su na poziv sindikata, objedinjeni pod zastavom IndustriAll Evropa na Protest došli iz Belgije, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke u nameri da se njihov glas čuju u upravi Caterpilara, koji se prvi put suočava sa protestima izazvanim neodgovornim odlukama uprave i akcionara. Protest je rezultat najave uprave da će restrukturiranje kompanije ugroziti 2.500 radnih mesta u Belgiji, pogon Gosselies site i Severnoj Irskoj – Monkstown sity, kao i hiljade indirektnih radnih mesta širom Evrope u lancu nabavke.  



Caterpilar godinama iskazuje netransparentnost po pitanju globalne strategije kompanije. Osim toga Caterpilar ne prihvata dugogodišnje ukazivanje sindikata, radničkih veća i zaposlenih na neophodnosti poboljšanja konkurentnosti, poslovnih performansii preduzeća.

„Naš odgovor i poruka je vrlo jasna, mi poručujemo STOP industrijskoj i socijalnoj katastrofi koja je već u toku“ izjavio je Silvian Lefebre zamenik generalnog sekretara IndustriAll Evropa, nakon sastanka sindikata i menadžmenta Caterpilara.



IndustriAll takođe poručuje da se Evropski zakoni o informisanju i konsultovanju radnika moraju poštovati.

„Rukovodstvo Caterpilara mora da preuzme odgovnost i prihvati razgovor o alternativnim rešenjima koja omogućavaju održiv i društveno ekonomski razvoj. Osim toga krajnje je vreme da evropski donosioci odluka uče iz ovih restrukturiranja kako bi se konačno stvorila mogućnost za hitno reagovanje i sprovođenje Strategije industrijalizacije Evrope„. 


      

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"