VESTI
     
 
IndustriAll Europe sprovodi akciju ,,Naša budućnost leži u evropskom čeliku’’.
Evropska Komisija i Savet Evrope podržavaju zahteve sindikata i sprečavaju Kini dobijanje statusa tržišne ekonomije. Industrijski sindikat Srbije i ,, Nezavisni sindikat metalaca Hesteel Serbia’’ upozoravali Vladu o mogućim posledicama.
Železara kao kolateralna šteta?
Radnici evropskih železara u akciji




Brisel 25.07.2016.

    IndustriAll Europe je na Kongresu u Madridu usvojio predloge radnika u evropskim železarama o većoj brizi i ineteresovanju sindikata kada je čelik u pitanju, a to je rezultiralo akcijom ,, Naša budućnost leži u evropskom čeliku’’.

    IndustriAll Europe se bori za očuvanje čeličana u njihovom punom kapacitetu, proizvodnji visoko kvalitetnog čelika baziranog na ,, zelenim tehnologijama’’, koje štite životnu okolinu, očuvanje industrijskih lanaca i vrednosti, održavanje zaposlenosti u sektoru čelika i poštovanje poslovnih i trgovinskih pravila. Ukazajući na to radnici nemačkih čeličana, članovi nemačkog sindikata metalaca – IGM, su se okupili u Briselu ispred sedišta Evropske Komisije i pozvali političke strukture EU, da se odgovorno ponašaju u sprovođenju svojih odluka, vezanih za onemogućavanje Kini, dobijanja statusa tržišne ekonomije.

   


    Radnici i sindikati ukazuju da evropski čelik mora imati budućnost kao i zaštita radnih mesta, koja su poslednjih godina ugrožena. Takođe zahtevaju se investicije u sektor čelika, modernizacija, fer trgovački uslovi sa drugim zemljama, naročito sa Kinom. Kineski ,,damping’’ čelik neće moći u Evropu, makar dolazio i iz evropskih pogona (Hesteel Serbia).

    Evropi je jasno šta Kina hoće, ali Hesteel Serbia ne može biti ,,protočni’’ bojler za polufabrikate i fabrikate iz Kine. Otvaranje novih pogona u Smederevu i dalji viši oblici prerade čelika će biti mogući samo ako taj čelik dolazi iz peći železare Hesteel Serbia. Moguće prerade, dorade u Smederevu od čelika iz Kine će biti pod prismotrom EU-a, a moguće je i uvođenje embarga na takve proizvode. Kome će Kina , tačnije Hesteel Serbia onda prodavati takve proizvode?


   


    Države koje takvu proizvodnju i ponašanje budu podržavale, tačnije ne spreče i ne kažnjavaju takve kompanije, biće sankcionisane od strane EU. Ovo se odnosi pre svega na Srbiju i Hesteel Serbia, koji je od skora vlasnik Železare Smederevo. Industrijski sindikat Srbije i ,,Nezavisni sindikat metalaca Hesteel Srbija’’ su mesecima upozoravali Vladu Srbije da vode računa o stvarnim namerama Kineza. Moguća ujdurma se ne sme prelomiti preko radnika železare i to mora svima da bude jasno.

    Evropska Komisija i Savet EU u potpunosti podržavaju zahteve radnika i sindikata iz sektora čelika.

    U ovom trenutku sindikati prisutni u Hesteel Serbia utvrđuju reprezentativnost, a nakon toga otpočeće pregovori oko Kolektivnog ugovora. Industrijski sindikat Srbije kao članica IndustriAll Europa i IndustriAll Global, planira da ako pregovori oko K.U. ,,zapnu’’, pozovu kolege iz Evrope i sveta, kako bi proces kolektivnog pregovaranja bio uspešniji.

    Takvu podršku smo imali i dolaskom US STEEL-a. ISS će sve uraditi što je u našoj moći, kako Železara, tačnije radnici Železare ne bi bili ,,kolateralna šteta’’.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"