VESTI
     
 
U Ženevi održana Konferencija Međunarodne organizacije rada (MOR). Multinacionalne kompanije na udaru zbog nepoštovanja radničkih prava i prava na sindikalno organizovanje. Više od jedne petine svetske radne snage, 453 miliona, radi u multinacionalnim kompanijama. Jirki Rayna, generalni sekretar IndustriAll Global pozvao multinacionalne kompanije na odgovornost zbog kršenja radničkih prava.
ODGOVORNOST MULTINACIONALNIH KOMPANIJA ZBOG KRŠENJA RADNIČKIH PRAVA




Ženeva, 13.06.2016.

MOR je u Ženevi održala svoju Konferenciju a o problemima kršenja radničkih i sindikalnih prava u multinacionalnim kompanijama (MNK) je govorio generalni sekretar IndustriAll Global Yirki Rayna.

Rayna je pozvao svetski sindikalni pokreta na nove standarde radničkih prava u MNK i lancima snabdevanja MNK.

MOR procenjuje da je broj radnih mesta u globalnim lancima snabdevanja u 40 zemalja sveta od 1995. Do 2013. Godine porastao sa 296 miliona na 453 miliona radnih mesta, što predstavlja jednu petinu svetske radne snage.

Istraživanja koje je objavila Međunarodna konfederacija sindikata pokazuje da 50 vodećih MNK zapošljava samo šest posto radnika koji su direktno uključeni u MNK. Dobavljači i kooperanti zapošljavaju preostalih 94%, što znači da je 116 miliona radnika „skrivena radna snaga“.



Ekspanzija rasta globalnih lanaca snabdevanja je bazirana na niskim platama i neadekvatnim nacionalnim regulativama. Radnici u MNK i lancima snabdevanja opravdano pitaju, zašto su toliko siromašni, zašto su im plate smanjene i pogoršavaju uslovi rada. Oni prave proizvode i daju usluge koje omogućavaju MNK enormne prihode, dok radnici nemaju sredstava za pristojan životni standard.

IndustriAll Global podržava zahteve Radne grupe MOR-a o donošenju Konvencije o globalnim lancima snabdevanja. Trebalo bi uspostaviti pravnu odgovornost i dati smernice za razvoj politika i zakonodavstva kako bi se na nivou MNK osiguralo poštovanje radničkih prava i konvencija MOR-a.

Do sada IndustriAll Global je potpisao 47 Globalnih okvirnih sporazuma sa MNK koji pokrivaju više od 10 miliona radnika.

Važna odredba Globalnog dogovora je i obaveza kompanija koje su kooperanti da odredbe Globalnog dogovora u potpunosti poštuju ili im preti raskid poslovnih ugovora.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"