VESTI
     
 
Održan Okrugli sto na temu „Kako do unapređenja procedura zapošljavanja u javnom sektoru“. Cesid (Centar za slobodne izbore i demokratiju), BIRN i Palgo centar organizatori sastanka. Predstavljena publikacija „Preporuke za umapređenje zapošljavanja u javnom sektoru.
JAVNI SEKTOR I DEPOLITIZACIJA




Beograd, 26.05.2016.

U organizaciji CESID, BIRN i Palgo centra u Beogradu je održan Okrugli sto sa aktuelnom temom „Kako do unapređenja procedura zapošljavanja u javnom sektoru“.

Učesnici su razmatrali mogućnosti, mere i procedure transparentnog zapošljavanja u javnom sektoru sa ciljem departizacije.

Normativna i praktična iskustva zapošljavanja u javnom sektoru ukazuju da je departizacija pustila duboko „korene“, što je dovelo do neracionalnog broja zaposlenih, lošeg nivoa usluga i troška koji privreda Srbije ne može da nosi.

Racionalizacija u javnom sektoru je neophodnost na kojoj insistiraju sve institucije sa kojima Srbija pregovara (EU, Svetska banka, MMF) i predstavlja uslov za dalju integraciju Srbije u strukture EU.

Govornici su ukazali na neophodnost stvaranja strateških dokumenata i njihovoj primeni, te na direktne i indirektne ekonomske i finansijske posledice, prisutne u javnom sektoru.

Izlaganja na skupu su imali i Jelena Jerinić- Palgo centar, Slobodan Georgiev – Birn, Vladimir Vučković-Fiskalni savet i Bojan Kačar-Cesid.



„Srbija pokušava da stvori jeftin i efikasan državni aparat. Nema jasne podele javnog sektora i javne uprave kao ni centralnog registra zaposlenih u tim delovima državnog aparata. Do 2017. godine se planira 75.000 otpuštanja od kojih 25.000 će biti penzionisano.“ istakao je u svom izlaganju Vladimir Vučković.

Slobodan Georgiev je ukazao da su političke partije najaktivnije i najefikasnije agencije za zapošljavanje. Tako zaposleni partijski aktivisti, partijama plaćaju „članarinu“ često mnogostruko veću od ličnih primanja. „Urušavanje javnog sektora se podudara sa propadanjem srpske industrije koja je sa 30% punila srpski budžet. Reforme javnog sektora su motivisane nemanjem para. Jačanje industrijske proizvodnje kroz novu Strategiju industrijskog razvoja Srbije omogućava da se nivo i kvalitet javnih usluga unapredi i očuvaju radna mesta u javnom sektoru, zdravstvu, školstvu, javnoj administraciji“ naznačio je Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije.



Učesnicima je predstavljena i publikacija „Preporuke za unapređenje zapošljavanja u javnom sektoru“ koja je nastala kao rezultat brojnih istraživanja i analiza proteklih osamnaest meseci.

Zaključak je da reforma javnog sektora kasni a najveća prepreka je lažno zagovaranje reformi i nespremnost da se hiljade članova političkih partija (one koje čine vlast) stave na spiskove viška.

Okruglom stolu su učestvovali i predstavnici Industrijskog sindikata Srbije i Sindikata zdravstva.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"