VESTI

Novi Sporazum IndustriAll Evropa i multinacionalne kompanije „Engie“. Socijalne garancije za radnike „Engie“ u Evropi. Sindikalni letak i zajedničko saopštenje podeljeni svim radnicima.
ENGIE I INDUSTRIALL EVROPA POTPISALI SPORAZUM

Pariz, 15.04.2016.

Francuska multinacionalna kompanija „Engie“, ranije „GDF Suez“, koja zapošljava 236.000 radnika i 1.200 istraživača širom sveta sa prihodima od 84.5 milijardi evra, potpisala je u Parizu socijalni sporazum sa IndustriAll Evropa.

Ovaj Sporazum predviđa promene i zapošljavanje u „Engie“ Evropa uz puno uvažavanje predstavnika sindikata i radnika. Ispred „Engie“ Sporazum su potpisali direktor Gerard Mestrale i Isabel Kogherom izvršna potpredsednica.

U aprilu 2015. godine je „Engie“ najavio novi strateški pravac u Evropi i odmah u agendu stavio pregovore sa sindikatima i radnički većima. Sindikati članovi IndustriAll Evropa koji deluju u „Engie“ grupi su uključeni u izradu Sporazuma koji sadrži poboljšanje njihovog položaja, socijalnog statusa u četiri ključne oblasti: zapošljavanje, obuka, profesionalna mobilnost i značajnije socijalne garancije od postojećih. Predviđene promene imaju ključnu ulogu u realizaciji najavljenog strateškog planiranja, novim poslovima i veštinama. Važno je unapred planirati zapošljavanje, radnu snagu, doživotno učenje, usklađivanje politika, karakteristika i razvoja ljudskih resursa su prioriteti IndustriAll Evropa u procesu društveno odgovornim upravljanjem restrukturiranjem.

Potpisnici iz „Engie“ i industriAll imaju ključnu ulogu u sprovođenju Sporazuma. Njegova primena je zasnovana na socijalnom dijalogu koji dobija novi podsticaj na nivou različitih interesnih grupa.

Oformljen je i Komitet koji će pratiti Sporazum, njegovo poštovanje i primenjivanje. Sporazumom je predviđeno i podizanje svesti među radnicima te će sindikati i menadžment „Engie“ zajedno distribuirati letak a izdaje se i zajedničko Saopštenje za javnost.

„Ovo je ambiciozni Sporazum kojim „Engie“ prihvata značajno nove obaveze, posebno priznanje minimalnih socijalnih garancija za sve zaposlene na teritoriji Evrope. Sporazum je početak, potencijalno delikatne faze primene na lokalnom nivou koji će se ponaosob pratiti.“ Izjavio je Silvain Lefebre, zamenik generalnog sekretara IndustriAll Evropa.

Pozitivne ocene Sporazuma će zavisiti od njegove primene s obzirom na dalekosežnost odrebi koje ga čine. One zaista poboljšavaju i uspostavljaju nova prava zaposlenih u čitavoj Evropi i zadržavaju ta prava u slučaju neželjenih primena.

Takođe je značajna odredba kojom se postojeća, stečena prava sadržana u Kolektivnim ugovorima ne mogu smanjivati.