VESTI

IndustriAll Evropa povezao sindikate sa prostora Južne i Jugozapadne Evrope. Poziv na solidarnost sa sindikatima Mediterana. Ugroženi Kolektivni ugovori i sistem socijalne zaštite u zemljama EU.
POZIV NA SOLIDARNOST SA SINDIKATIMA JUŽNE I JUGOISTOČNE EVROPE

Atina, 02.02.2016.

Po prvi put od osnivanja IndustriAll Evropa je u Atini organizovao sastanak sindikata sa prostora Južne i Jugoistočne Evrope, članica IndustriAll Evropa.

Cilj ovog važnog sastanka je jačanje saradnje sindikata, rasprava o surovim posledicama štednje koje razaraju stanovnike Južne i Jugoistočne Evrope i Mediterana a sa ciljem razvijanja zajedničkih strategija delovanja sa fokusom na probleme koje imaju mediteranski sindikati. Ovaj sastanak je urodio iskazivanjem solidarnosti svih članica IndustriAll Evropa.

Centar razgovora je bio na podršci borbi grčkih radnika za vraćanje Kolektivnim ugovorima i pregovaranju , te borbi za „Evropsku socijalnu inicijativu“ koja je ugrožena u Grčkoj.

Nivo prava socijalne zaštite u Grčkoj i drugim zemljama je na neprihvatljivo niskom nivou sa trendom pada. Ovakvo ponašanje od strane pojedinih vlada i poslodavaca predstavlja napad na evropske demokratske vrednosti i sadržinu Konvencije 98 Međunarodne organizacije rada.

Ovako se na najdirektniji način ugrožavaju radnička prava i dostojanstvo radnika. EU kao i IndustriAll Evropa promovišu slobodnu trgovinu i nesmetan protok roba, usluga i radne snage a što jača društvenu i ekonomsku demokratiju. Kao rezultat toga imamo institut Kolektivnih ugovora i kolektivno pregovaranje kao garant socijalnih i radnih prava i zaštitu od zloupotreba od strane poslodavaca.

IndustriAll zahteva da sindikati budu uključeni u sve projekte, socijalne i ekonomske prirode, prema planu oporavka i koji su predloženi od strane Evropske konfederacije sindikata. Da bi se krizne situacije prevazišle, neophodan je rast kroz javne politike zasnovane na povećanju kupovne moći stanovnika i penzija.

Predstavnici IndustriAll Evropa koji su prisutni u Atini će razgovarati sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom i ministrom rada Georgiosom Kartougluom. Tema razgovora je socijalna politika u Grčkoj. IndustriAll Evropa poziva Evropsku komisiju i EU, Grčku Vladu i Parlament da omoguće povratak ekonomske demokratije, prava radnika i slobodu kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora jer se pokazalo da su to pokretačke snage koje omogućavaju poštovanje socijalne Evrope i Evrope za ljude.