VESTI
     
 
Vlada Republike Srbije uplaćuje doprinose za bivše radnike preduzeća u restruktuiranju i invalidskim preduzećima kao i radnicima koji nisu tužili preduzeća za zaostale zarade.
Vlada Srbije povezuje radni staž




Beograd, 30.06.2015. godine

    Inicijativa Industrijskog sindikata Srbije koja je pokrenuta početkom 2015. godine o neophodnosti povezivanja radnog staža radnicima koji su kroz socijalne programe otišli van preduzeća je ostvarena, zahvaljujući Vladi Srbije koja je donošenjem Zaključka omogućila da zaposleni nakon povezivanja radnog staža mogu ostvariti pravo na penziju. U obrazloženju Zaključka stoji da je Zaključak donet za ona preduzeća koja su imala znak R ( restruktuiranje ), a koja su zbog nedovoljnih privrednih aktivnosti i nedovoljnih prihoda za regulisanje tekućih obaveza prestali da uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ova mera predstavlja uslovni otpis duga državnih poverilaca i pretvaranje duga subjekta privatizacije u trajni ulog (konverzija). Odluka o uslovnom otpisu koja se odnosi na obaveze koje su dospele do 31.12.2014. godine prema podacima Poreske uprave od 558 subjekata privatizacije sa 83.049 radnika dug po osnovu doprinosa ya PIO-fond dospeo do 31.12.2013. godine koji je veći od 100.000 dinara ima 240 subjekata privatizacije i on iznosi 16 milijardi dinara(13,3 miliona evra). Ovaj zaključak će se primenjivati i na invalidska preduzeća koja imaju znak R.

    Ovom merom biće obuhvaćeno oko 6.700 radnika od 80.000, kojima staž nije povezan za 54 meseca. Procenjuje se da su potrebna sredstva za povezivanje staža osiguranja na najnižu osnovicu za obračun doprinosa u iznosu od 5.228,34 dinara meečno po zaposlenom oko 1.9 milijardi dinara procene PIO fonda ukazuju da se za povezivanje staža za oko 6.500 bivših zaposlenih u invalidskim preduzećima, a koja idu u stečaj treba oko 1.8 milijardi dinara. Ovo pravo važi za radnike koji nisu tužili firmu za zaostale zarade i one koje postupke prekinu i dostave pisani dokaz od suda. Zahtevi se dostavljaju fondu PIO koji vrši kontrolu ispravnosti dokumentacije. Ovim se rešava problem nemogućnosti ostvarivanja prava na penziju. O zadovoljstvu i nezadovoljstvu radnika je teško reći, ali boljeg rešenja nema.


 
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"