VESTI
     
 
Ministarstvo privrede dalo instrukcije preduzećima u restrukturiranju o potezima do okončanja restrukturiranja. Moguća „zaštita“ i do šest meseci. Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) obavezan za 15 dana. Mogući novi socijalni programi. Odgovornost zajednička i ničija.
RESTRUKTURIRANJE - DAN POSLE




Beograd, 01.06.2015.
Najavljen prestanak zaštite preduzeća u restrukturiranju za 1. jun je uzrokovao histeriju kod većine direktora „belih medveda“ koji su godinama zavlačili radnike, sindikate i državu.
Predstavnici 14. Oktobra, IMT, IMR, MINEL Transformatora, Zavarivača, „Petra Drapšina“ Mladenovac, Fabrike vagona Kraljevo, Livar Topola, Utva Pančevo su 29.05.2015. godine imali su sastanak u Ministarstvu privrede sa Draganom Stevanovićem, državnim sekretarom, Milanom Trivuncem, pom. Ministra i Ivanom Đukanovićem, Agencija za privatizaciju. Sastanku su prisustvovali i predstavnici fabričkih sindikata.
Direktori su krenuli sa traženjem para i predstavljanjem svojih poslovnih mogućnosti ali je odgovor bio jasan i glasan. Para nema, stečaj je najbolje rešenje i treba odraditi ono što je u ovom trenutku moguće.
Pod broj jedan, pokrenuti predstečajne podstupke i dobiti zaštitu od poverilaca još mesec dana, bez njihove saglasnosti.
Dva, u roku od 15 dana izraditi UPPR, koji košta a većina preduzeća nema te pare.
Tri, dobiti još 6 meseci i pokušati da sami nađu kupce.
Četiri, spisak od 17 preduzeća se neće proširivati.
Pet, preduzeća koja nisu podnela zahteve za socijalni program to mogu uraditi sada, a prvi korak je anketiranje zasposlenih.
Da li je ovo za preduzeća i radnike dobro? Za direktore svakako, za poverioce nikako. Bilo kako bilo, kraj je blizu a odgovornost za propast će biti zajednička i ničija.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"