VESTI
     
 
Nemački sindikat IGM izdejstvovao povećanje zarada od 3,4%. Povećanjem obuhvaćeno 3,7 miliona radnika. Isplaćeno i 150 evra kao jednokratna podrška. Dogovor za stabilnost nemačke privrede.
POBEDA NEMAČKIH METALACA




27.02.2015.

Štrajkovi upozorenja nemačkog sindikata metalaca IGM, u kojima je učestvovalo preko 850.000 radnika, rezultirali su pregovorima sa grupacijom poslodavaca iz metalskog sektora Nemačke i dogovorom o povećanju zarada za 3,4%.

Ovo značajno povećanje pokriva preko 3,7 miliona radnika u metaloprerađivačkoj industriji Nemačke.

Povišica će se primenjivati od aprila 2015. godine a za mesece januar, februar i mart će radnicima biti isplaćena jednokrana podrške od 150 evra.

„Ovaj dogovor će se primenjivati u narenih godinu dana i daće stabilnost Nemačkoj privredi.“ izjavio je predsednik IGM Detlef Wetzel.



Dodatna korist za radnike je napravljena u oblasti prevremenih penzija i prava radnika na razvoj karijere. Tačnije, usvojena je podela radnog vremena – Alersteilzeit- što podrazumeva da se određeni broj godina pre penzije podeli tako, da se druga plovina ne radi ali se prima 70% plate, što u krajnjem ishodu ne utiče na visinu konačne penzije. U oblasti obrazovanja radnika – Weiterbilding- O kome je do sada odlučivalo poslovodstvo, sada će uticati i sindikat na paritetnoj osnovi.

Čestitke IGM je ispred IndustriAll uputio i pomoćnik generalnog sekretara Kemal Ozkan: „Čestitamo IGM na ovom značajnom postignuću. IGM je pokazao mišiće i snagu, omogućivši značajno povećanje zarada i prava radnika u metalskom i elektro sektoru. Pokazalo se da su štrajkovi i radnička solidarnost najznačajnije oružje sa kojima sindikati raspolažu“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"