VESTI

Industrijski sindikat Srbije (ISS) održao X sednicu Predsedništva. Kolektivni ugovori, nastavak projekata, zastoj u privatizaciji i socijalni programi, obeležavaju početak 2015. godine. Nastavak i proširenje saradnje sa Konfederacijom slobodnih sindikata.
KOLEKTIVNI UGOVORI, PRIVATIZACIJA I SOCIJALNI PROGRAMI NA POČETKU 2015. GODINE

Beograd, 20.02.2015.

X sednica Predsedništva Industrijskog sindikata Srbije je održana u Beogradu sa tačkama Dnevnog reda koje su obeležile početak 2015. godine.

„Shodno ukupnim rezultatima koje imamo u Srbiji, 2015. godina bolje da nije ni došla“ stoji na početku Izveštaja o radu ISS koji je podneo predsednik Dragan Matić.

Fokus Izveštaja je bio na socijalnim programima koji su sprovedeni krajem 2014. godine i rezultirali hiljadama radnika koji su završili na tržištu rada a da im preduzeća nisu povezala radni staž. To je u suprotnosti sa postojećim zakonodavstvom a ISS zahteva od Vlade Republike Srbije da se to ispravi i da radnik ne može otići iz preduzeća bez povezanog radnog staža.

Prisutni zastoj u privatizaciji uzrokuje pokretanje stečaja u većini preduzeća koja se nalaze u procesu restrukturiranja.

Većina projekata iz 2014. godine se nastavlja a novi projekti startuju od marta 2015. godine.

Većina sindikata, članova ISS, je uspešno okončala Kolektivno pregovaranje a sadržina potpisanih Kolektivnih ugovora je zadovoljavajuća.

Predsedništvo ISS je donelo Odluku o osnivanju Odbora ISS za autoindustriju a konstituisanje Odbora i izbor predsednika će biti obavljeno na sednici Glavnog odbora ISS koja se planira za mart 2015. godine.

Višegodišnja saradnja sa Konfederacijom slobodnih sindikata se nastavlja a postoji potreba da se postojeći nivo saradnje podigne na viši nivo. Konačan stav po tom pitanju će odrediti Glavni odbor ISS.

Plan širenja mreže i jačanja ISS u 2015. godini započinje u martu 2015. godine.