VESTI
     
 
Nastavlja se dobra praksa Kolektivnog pregovaranja i Kolektivnih ugovora u DAD Draxlmaier u Zrenjaninu. Zadržana stara prava a povećanje u skladu sa planiranim poslovanjem i tržištem. Industrijski sindikat DAD DM (IS DAD DM) pokrenuo problematiku na programu
BMW.
POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR U DAD DM ZRENJANIN




18.02.2015.


Pregovori u DAD DM Zrenjanin su okupili za pregovarački sto predstavnike poslodavca, generalnog direktora Andreasa Webera i glavnog pregovarača DAD DM Karla Heinca Eckerta i sindikata, pregovarački tim IS DAD DM ojačan predsednikom i sekretarom ISS, Draganom Matićem i Nebojšom Savićem. 

Sada već stari partneri su relativno brzo došli do rešenja koja  mogu izmiriti i usaglasiti interese poslodavaca i radnika a kao krajnji rezultat imamo potpisan Kolektivni ugovor. Predstavnici poslodavca nisu posegli za smanjenjem prava radnika na osnovu novog Zakona o radu. 

 




Stara prava su zadržana kao i obaveze pa zaposleni mogu računati na isplatu ukupnih godina radnog staža od 0,4% po godini, regres za godišnji odmor i božićnicu, naknade za smenski i prekovremeni rad, novogodišnje dečije paketiće, odsustvovanje sa posla za dan kada deca polaze u školu, podržavanje svih organizovanih sportskih aktivnosti radnika a IS DAD DM da će na osnovu rasta sindikalnog članstva umesto dosadašnjeg jednog imati dva sindikalca profesionalca.  

 


 

Startna osnova zaposlenih je povećana za 6% i iznosiće 137 dinara što je za 16 dinara ili 8,5% više od cene rada na republičkom nivou koja iznosi 121 dinar i primenjivaće se u 2015. godini.

3000 radnika DAD DM je sa zadovoljstvom prihvatilo potpisani Kolektivni ugovor.  Tokom pregovora pokrenuta je i problematika zarada na programu BMW-a koju je detektovao IS DAD DM i već su preduzete radnje kako bi se uočeni problemi razrešili. 

Potpisani Kolektivni ugovor u DAD DM Zrenjanin treba da ohrabri i druge poslodavce koji izbegavaju Kolektivne ugovore i prisustvo sindikata u preduzećima  jer u obostranom interesu je da se odnosi između sveta kapitala i rada uređuju Kolektivnim ugovorima. 
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"