VESTI
     
 
Turska Vlada zabranila štrajk u Metalskom sektoru. Protestno pismo IndustriAll. Očekuje se i reakcija Evropskog udruženja poslodavaca metala, energetike, tehnologije i bazne industrije.
ZABRANA ŠTRAJKA U TURSKOJ




Turska, 09.02.2015.

Najavljeni štrajk u 42 preduzeća Metalskog sektora Turske u kojima radi preko 15.000 radnika je zabranjen od strane Turske Vlade, suprotno međunarodnim konvencijama i slobodi radnika i sindikata na štrajk.

Na ovaj način je zaustavljen proces Kolektivnog pregovaranja koji je opstruiran od strane poslodavaca okupljenih oko Američke metalske grupacije.

Premijeru Turske mr. Ahmetu Davutoglu protestno pismo je uputio generalni sekretar IndustriAll Global Jirki Raina. U pismu kolega Raina navodi da 50.000.000 članova IndustriAll u 143 države čvrstvo stoje i podržavaju štrajk radnika u Metalskoj industriji Turske koje vodi Birlesik Metal.



„Mi smatramo da je ovo jasno kršenje prava na štrajk koje je jedno od osnovnih prava radnika garantovano Ustavom Turske i Međunarodnim konvencijama MOR-a.“ upozorava Raina.

IndustriAll Evropa je na osnovu potpisanog sporazuma sa Udruženjem poslodavaca Evrope u oblasti metala, energetike, tehnologije i bazne industrije zatražio da poslodavci iz Metalskog sektora Turske kao članie CEEMET-a da poštuju potpisani sporazum ili budu spremni na sankcije.

Turski sindikat Birlesik Metal najavljuje štrajk za 19. februar 2015.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"