VESTI
     
 
„Holcim“ i „Lafarge“ otpuštaju 15000 radnika. IndustriAll BWI i EFBWW pokrenuli akciju na svetskom nivou. Šta će biti sa 550 radnika Holcim-a i Lafarge-a u Srbiji? Nesigurnost, gubitak radnih mesta i moguće podrivanje sindikata i Kolektivnih ugovora.
NEMA SPAJANJA BEZ PRAVA RADNIKA




Beograd, 16.01.2015.

Članice Svetskih globalnih sindikata IndustriAll BWI i EFBWW pokrenule su kampanju „Nema spajanja bez prava radnika“ u cilju zaštite zaposlenih širom sveta koji rade za Holcim i Lafarge.

Najava otpuštanja je u sprezi najave poslovne integracije ova dva giganta u novu kompaniju Holcim-Lafarge koja postaje najveći proizvođač cementa u svetu i u kojoj trenutno radi skoro 150 000 radnika u 90 zemalja sveta.

Sindikati koji deluju u okviru ovih kompanija nisu konsultovani oko ove integracije i restrukturiranja koja za posledicu već ima najavu otpuštanja 15 000 radnika.

Izbegavanje uključenja sindikata u ovu integraciju je rezultiralo formiranjem Odbora sindikata koji čine 72 sindikata iz 22 države. Sindikati su izdali proglas koji je prosleđen svim članicama gde iznose svoje stavove i strahove.



Kompanija Lafarge za razliku od Holcima je potpisnik Globalnog sporazuma sa Globalnim sindikatima a Sporazum predviđa uključenje predstavnika radnika i sindikata u procese poslovnih integracija i restrukturiranja, socijalni dijalog, suodlučivanje radnika ...



Način, kako se ova integracija i restrukturiranje sprovodi ukazuje da može doći do ozbiljnog podrivanja i narušavanja postojećih prava radnika i pozicije sindikata a izvesno je da će 15 000 radnika ostati bez posla.

550 radnika Holcim-a i Lafarge-a u Srbiji mogu doći pod udar otpuštanja te je neophodno da sindikati učestvuju u aktivnostima IndustriAll BWI i EFBWW.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"