VESTI

Vlada Republike Srbije prevarila hiljade radnika. Prećutna saglasnost na 100 evra otpremnine UGS“Nezavisnost“ dao tokom pregovora o izmenama Zakona o radu a što sam zakon i sadrži. Koliko para toliko i otpremnine. Radnici se dobitkom socijalnog programa odriču zaostalih potraživanja. Dugujem ti 5-6000 evra a dam ti 3. Pošteno!
POŠTENA PREVARA SA OTPREMNINAMA

Beograd, 16.12.2014.

Upozorenja Industrijskog sindikata Srbije da su otpremnine i sadržaj socijalnog programa bile deo pregovora „reprezentativnih“ sindikata i Vlade tokom donošenja Izmena i dopuna Zakona o radu, potvrđena je u praksi.

Vest da je Vlada Republike Srbije smanjila iznos otpremnina sa obećanih 200 evra na 100 evra iznenadila je samo one radnike koji su očekivali da će dostojanstveno napustiti preduzeće u kojem su provelu radni vek. U Izmenama Zakona jasno stoji koliko radnik može da dobije u slučaju tehnološkog viška, pa su licitirane sume od 200-300 evra po godini staža bile u opticaju samo do trenutka izjašnjavanja radnika u preduzećima u restrukturiranju. Kada se objedinio broj radnika koji su već videli 200 evra po godini staža u džepovima, pojavila se informacija da Vlada Republike Srbije želi da „uštedi“ na otpremninama kao i da će se „precizan iznos utvrđivati za svako preduzeće posebno. „Ko to preraspodeljuje bedu, po kojim merama i kriterijumima?“

Industrijski sindikat Srbije podseća da su zaposleni mogli da biraju i druge modele. Znači li to da se i oni menjaju? Da li će zaposleni umesto 10 prosečnih zarada dobiti 5? Da li će otpremnine i novčanu nadoknadu dobiti radnici kojima nedostaje 2 godine do penzije? Šta je sa radnicima kojima nedostaje 5 godina do penzije? Da li će dobijati 30% mesečno u odnosu na republički prosek ili 60%?, kako je obećano? Ko je Vladi Srbije podmetnuo promene, skoro donešene „Odluke o utvrđivanju programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju?“ Šta bi sa Zaključcima Radne grupe Ministarstva privrede i Ministarstva rada donešenim za preduzeća u restrukturiranju? Šta će Socijalno –ekonomski savet odgovoriti predsedniku Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoranu Vujoviću na njegovo pismo (klik) od 09.12.2014?

Prema trenutno dostupnim podacima iz dela preduzeća gde su se radnici izjašnjavali za socijalni program stigli su sledeći podaci: MIN Lokomotiva od 246 zaposlenih za socijalni porogram se javilo 80; Kablovi Jagodina prijavljeno 639 od 2200; Metal sistemi, 159 od 240 radnika; 21 Oktobar, 58 od 253 radnika; Zastava Kamioni, 163 od 390; IMT, 490 od 830;IMR, 250 od 830; Za druga preduzeća stižu podaci ali radiće se o hiljadama radnika kojisu se prijavili za socijalni program. Da je prevara potpuna govori i podatak, da se radnicima mogućim korisnicima socijalnog programa uskraćuje pravo na bilo koju vrstu potraživanja iz radnog odnosa (zarade, topli obrok, regres, prevoz,..). Kada se zna da se radnicima duguje po 20 i više zarada, pa se taj broj pomnoži sa prosečnom zaradom koju bi primili (oko 30.000 dinara) , dobija se suma od 600.000-700.000 dinara a to je do 5-5.5000 evra. Prosečan radni vek radnika koji su očekivali 200 evra po godini staža je oko 30 godina, pa bi oni po starom dobili 6.000 evra a po novom 3.000 evra. Vlada Republike Srbije je stvarno uštedela , tačnije višak radnika će joj doći džabe. Eto, tako se rade i varaju već obnevideli radnici Srbije. Većina sindikata i radnika ćuti.

POŠTENO, nema šta!

Sve ovo što se događa je Industrijski sindikat Srbije najavljivao kao prećutno dogovoren scenario „reprezentativnih“ sindikata i Vlade Republike Srbije. Ako sad nije DOSTA, pa kada će biti?