VESTI
     
 
U Beogradu uz podršku Fridrih Ebert fondacije održan dvodnevni seminar „Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji-Mogućnosti i izazovi za jačanje socijalnog dijaloga“. Iskustva iz Hrvatske dragocena na putu EU. Radnička veća iskoristiti za jačanje prava radnika i sindikata.
SOCIJALNIM DIJALOGOM U EU




Beograd, 13-14. Novembar 2014.

Činjenica da je Srbija kandidat za članstvo u E.U. navela je Samostalni sindikat putara Srbije (SSPS) da uz podršku Fridrih Ebert fondacije održi dvodnevni seminar sa temom „Srbija kao kandidat za članstvo u E.U.- mogućnosti i izazovi za jačanje socijalnog dijaloga“.

Pored aktivista SSPS u radu seminara su učestvovali i predstavnici Industrijskog sindikata Srbije.

Ova dva sindikata kao članice IndustriAll Evropa (ISS) i Evropske federacije građevine i drveta (EFBWW) SSPS sprovode edukaciju svojih aktivista spremajući ih za proces evro-integracija. Učesnici seminara su tokom prvog dana imali priliku da čuju izlaganje Gordane Gasni iz Instituta za uporedno pravo o istorijatu i nastanku EU, njenom funkcionisanju i načinu odlučivanja.



O procesu pridruživanja Srbije EU, zadacima, procesima i poteškoćama na tom putu govorila je Olivera Vitorović iz Kacelarije za evropske integracije.

Drugog dana na seminaru se govorilo o položaju sindikata u EU, evropskom socijalnom dijalogu kao i mestu i ulozi sindikata u procesu pridruživanja EU, a predavač je bila Dragana Gašić -Petković i SSSS.


   


Dragoceno izlaganje je imao i Mijat Stanić iz Nezavisnih cestarskih sindikata Hrvatske govoreći o iskustvima Hrvatske kao članice EU tokom procesa pridruživanja i nakon ulaska u EU. Kolega Stanić je p prisutnima naglasuo važnost postojanja i korišćenj Radnićkih veća kao moćnog mehanizma proširenja radniočke participacije i suodlučivanja. On sam je i predsednik sindikata i predstavnik u radničkom veću. Sve troškove njegovog profesionalnog rada u veću snosi poslodavac a on ujedno radi i sve sindikalne poslove. Ovo je pravi „vetar u leđa“ Industrijskom sindikatu Srbije koji je javnosti Srbije predstavio „Udruženim snagama ka zajedničkom cilju – Radnička veća kao osnov za bolje ostvarivanje ciljeva poslovne politike preduzeća i unapređenje prava radnika“ sa ciljem izrade Predloga Zakona o radničkim većima početkom 2015. godine.

SSPS i ISS su voljni da i ubuduće zajedno rade na edukaciji svojih članova a Evropska unija je tema koja će preokupirati sindikate u decenijama ispred nas.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"