VESTI
     
 
Radnici "Petra Drapšina" Mladenovac (PDM) blokirali regionalni put. Najavljen generalni štrajk. Zajednički protest radnika Industrije mašina i traktora (IMT) i PDM ispred Vlade Republike Srbije. Ministar privrede Sertić ćuti.
NAJAVLJEN ŠTRAJK U PDM-u




Beograd, 17. i 20.10.2014.

Radnici PDM su po drugi put izvršili blokadu regionalnog puta Beograd - Mladenovac želeći da skrenu pažnju Vlade Republike Srbije na stanje u preduzeću.

PDM kao i desetine drugih preduzeća je u procesu restrukturiranja i vodi desetogodišnju borbu za opstanak programa i radnih mesta. Nakon prestanka subvencija preduzeće otežano posluje što je rezultiralo višemesečnim kašnjenjem zarada, nemanja zdravstvenog osiguranja i nemogućnosti da pojedini radnici ostvare pravo na penzije. 

Pored ovoga, Štrajkački odbor Industrijskog sindikata Srbije zahteva povezivanje radnog staža za preko 500 radnika PDM-a i isplatu minimalca do privatizacije kao i upošljenje proizvodnih kapaciteta.

Podsećamo, većinski vlasnik PDM je Vlada Republike Srbije, ona je poslodavac i odgovorna za kapital i radnike.



Ćutanje ministra Sertića na pismo upućeno od strane Štrajkačkog odbora rezultiralo je Protestom radnika koji svakodnevno blokiraju regionalni put u trajanju od petnaest minuta.

PDM je posetio i predsednik ISS Dragan Matić, koji je u višesatnom razgovoru sa radnicima PDM-a najavio zajednički Protest radnika IMT-a i PDM-a i drugih preduzeća ispred Vlade Republike Srbije.

ISS je uputio zahtev za hitan prijem u Ministarstvo privrede.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"