VESTI
     
 
Okrugli sto „Moć i nemoć srpskih sindikata“ koji je održan u Novom Sadu okupio predstavnike Saveza samostalnih sindikata Vojvodine (SSSV), Konfederacije slobodnih sindikata (KSS), Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ , Ujedinjenih sindikata Srbije (USS), Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije (NSJSS) i Industrijskog sindikata Srbije (ISS). Očekivanja od sindikata su velika a moć i uticaj mali. Solidarnost, razum i odgovornost osnov buduće moći sindikata. Fridrih Ebeert findacija (FES) partner održavanja okruglog stola.
MOĆ I NEMOĆ SRPSKIH SINDIKATA I




Novi Sad, 09.10.2014.

Posle višedecenijske podeljenosti i sporadične saradnje predstavnici srpskih sindikata SSSV, KSS, USS „Sloga“, NSJSS, USS i ISS su razgovarali u okviru okruglog stola na temu „Moć i nemoć srpskih sindikata“.



Ovo je prvi u nizu Okruglih stolova koji je održan u Novom Sadu a sledeći domaćini gradovi su Niš i Kragujevac. Završni Okrugli sto je planiran da se održi u Beogradu krajem novembra ili početkom decembra ove godine. Partnersku podršku je i ovog puta dala Fondacija Fridrih Ebert.



Predstavnici prisutnih sindikata su u pojedinačnim izlaganjima dali svoja viđenja evidentne i merljive nemoći sindikata ali i mogućnosti da sindikati dođu u poziciju moći i uticaja na sva važna društvena događanja od interesa za radnika.


   


Govorilo se o solidarnosti, tačnije nedostatku solidarnosti, o sujetama i pojedinačnoj odgovornosti i činjenici da srpski sindikatio nisu imali adekvatan zajednički odgovor što je uzrokovalo značajnim obespravljenjem i gubljenjem prava radnika.

Izlaganja su imali i Srećko Mihajlović, sociolog -Centar za razvoj sindikalizma, Dušan torbica, sociolog i Duško Radosavljević, politikolog.


   


Nije se utvrđivala krivica i pojedinačna odgovornost već su se tražili načini i modaliteti kako sadašnju situaciju prevazići.



Okrugli sto je rezultirao zaključcima i smernicama koje će biti tematski razmatrane na okupljanju u Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"