VESTI

Privredna komora Srbije (PKS), okupila preko sto učesnika u okviru rasprave „Imate reč- budite deo rešenja“ namenjen metalskom i elektro sektoru. Kraj Restrukturiranja = Propast srpske industrije. Vlada Republike Srbije nemoćna da pomogne posrnule srpske industrijske gigante. Struka jedno, praksa drugo, politika treće.
NAJAVLJENA PROPAST SRPSKE INDUSTRIJE

Beograd, 01. Oktobar 2014.

U organizaciji Privredne komore Srbije, Odbora za metalsku industriju, elelektroindustriju, rudnike metala, metalurgiju i namensku industriju organizovan je sastanak preduzeća članova Odbora sa ministrom privrede Željkom Sertićem, predsednikom PKS Milivojem Miletićem. Sastanku su prisustvovali i srpski sindikati, Industrijski sindikat Srbije, Samostalni sindikat metalaca SRbije i UGS“Nezavisnost“.

Predsednik Odbora Ljubiša Obradović je na početku sastanka obrazložio razloge sastanka ukazujući da „svi sve znamo o trenutnoj situaciji“ i da od učesnika (preko 100) očekuje predloge, konkretne mere za opstanak i budućnost srpske industrije.

„Došao sam da vas slušam, da vam prenesem viđenja Vlade Republike Srbije vezana za preduzeća iz kojih dolazite i mogućnosti koje imamo na raspolaganju. Ovo je decenijski problem koji nije rešavan na pravi način, iza nas su neuspele privatizacije, restrukturiranje stečajevi. Tradicionalne industrije odumiru, nove kod nas nisu zaživele, država nema para za ulaganja i očuvanje industrijskih kapaciteta. Bez investicija i privatizacije srpska industrija teško može opstati.“ rekao je u obrazloženju prisutnima ministar Sertić.

Preko četrdeset prijavljenih diskutanata je uslovilo da njihovo obraćanje traje tri minuta.

Trenutno u metalskom sektoru i rudarstvu je zaposleno ok 130.000 radnika u preko 6.000 preduzeća. To je grupacija koja sa sedam milijardi dolara izvoza Srbije pokriva 46,5% .

Veliki problem predstavljaju 162 preduzeća koja su obuhvaćena decenijskim restrukturiranjem u kojima je zaposleno više od 50.000 radnika.

Ukupna problematika srpske industrije može biti podeljena u četiri grupe.:

I Reindustrijalizacija – nove tehnologije

II Restrukturiranje

III Javne nabavke

IV Zakonodavne aktivnosti

Govornici su govorili o neophodnosti javno-privatnog partnerstva, masovnoj proizvodnji, konkurentnosti, nedostatku obrtnih sredstava, nemanja Razvojne banke, okrenutosti ka izvozu, poreskoj i carinskoj politici,..

Predstavnici struke su jedinstveni oko opstanka industrije kao nosioca razvoja i stvaranja novih vrednosti i radnih mesta. Trenutno za takve stavove nema podrške u praksi dok političari cinculiraju između ove dve struje. Svetla tačka ovog sastanka su bili predstavnici privatnog sektora, malih i srednjih preduzeća koji su jasno i glasno ukazali na nepravilnosti i dali predloge rešenja, što je ministar Sertić i tražio.

Nakon četvorosatne diskusije ministar Sertić se obratio učesnicima sastanka sa ne baš ohrabrujućim zaključcima. Naznačio je da država nema para, da nedolazak investitora znači i propast preduzeća, kao i da rukovodstva preduzeća u restruktruriranju moraju iznaći rešenja bez kuknjave i prozivke države.

Poruka je poslata, ko je shvatio, shvatio, vidimo se u stečajevima i likvidacijama.