VESTI
     
 
EUROCIETTT (Evropska konfederacija privatnih agencija za zapošljavanje), UNI Europa (Evropski Savez sindikata uslužnih delatnosti) i Evropska komisija organizatori radionice o socijalnom dijalogu i agencijskom zapošljavanju. Koristiti evropska iskustva i praksu. Sindikati važan činilac i partner na putu ka Evropskim integracijama. Fokus Evropske komisija na sektorskom socijalnom dijalogu. Industrijski sindikat Srbije (ISS) inicijator sličnih okupljanja širom Srbije.
SOCIJALNI DIJALOG I AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE




Beograd, 12.09.2014.

Organizatori jednodnevne Radionice o socijalnom dijalogu i agencijskom zaošljavanju, EUROCIETT i UNI Europe, okupili su respektabilan broj učesnika iz redova najviših državnih struktura, predstavnika Evropske komisije, poslodavaca, sindikata, MOR-a kao i mnogobrojne predstavnike organizatora EUROCIETT-a i UNI EUROPE.



Konkretno, radionica je zainteresovanim stranama omogućila saznanja o agencijskom zapošljavanju i moguću Platformu razmene pogleda na trenutnu reformu tržišta rada, na usvajanje konvencije MOR-a koja se odnosi na privatne agencije za zapošljavanje broj 181 od (1997). i direktivu WU o radu preko agencija za privremene poslove , broj 104 od (2008.)E.K.

Eurociett i UNI Evropa se nadaju da će okrugli sto pružiti mogućnosti za prisutne socijalne partnere da se organizuju i da predstavljaju poslodavce i radnike na način koji podstiče smislen socijalni dijalog u sektoru zapošljavanja kod agencija za privremene poslove.

Organizatori ovog okruglog stola, Eurociett i UNI Evropa ohrabruju srpske sektorske socijalne partnere i vladu da rade zajedno, održe otvoren dijalog i posle ovog događaja gradeći dalju saradnju na osnovu današnjih dobrih ideja i diskusija.


  


Nastavak otvorenog socijalnog dijaloga je put za postizanje odgovarajućeg nivoa regulativa u sektoru i poboljšanje uslova rada zaposlenih preko agencija. Sektorski socijalni partneri predstavljaju izvor znanja i stručnosti koje da vlada može iskoristiti u donošenju novog Zakona o zapošljavanju preko agencija. Zapravo, ako su zaposleni preko agencija adekvatno regulisani to može pomoći dopuni ugovora o radu na određeno vreme i doprineti otvaranju novih radnih mesta i učešću na tržišta rada i integracijama.

Na kraju Eurociett i UNI Evropa i Evropska komisija pozivaju srpsku vladu da nastavi da uključuje socijalne partnere u ovaj proces da bi obezbedili da novi zakon bude uravnotežen i u skladu sa direktivom 181 i EU direktivom o privremenom zapošljavanju preko agencija.

U tom smislu, Eurociett i UNI Evropa i Evropska komisija su dostupni da ponude svoju pomoć i iskustvo sektorskim socijalnim partnerima, ako je to potrebno.

Eurociett, UNI Evropa i Evropska komisija će nastaviti da prate rezultate ovog okruglog stola sa sektorskim socijalnim partnerima i razgovaraće o postignutom napretku u Srbiji u kontekstu aktivnosti EU Komiteta za sektorski socijalni dijalog za privremeno zapošljavanje preko agencija.


  


Kako bi se zaključci i nova saznanja iz oblasti socijalnog dijaloga i agencijskog zapošljavanja približili radnicima i sindikatima, predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić, učesnik okruglog stola će kontaktirati Evropsku komisiju u Srbiji sa ciljem organizovanja sličnih okupljanja na regionalnom nivou, približavanju i omogućavanju da veći broj sindikata i poslodavaca dođe do informacija i saznanja iznetih na okruglom stolu sa ciljem poželjnih integracija socijalnih partnera.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"